Η παρούσα ερευνητική εργασία έγινε στο πλαίσιο του Διατμηματικού
Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Επιχειρηματικότητα και Συμβουλευτική στην
Αγροτική Ανάπτυξη" των τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης &
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της
παρούσας διατριβής είναι η σύγκριση της οικονομικής και περιβαλλοντικής
διαχείρισης των καλλιεργειών ελιάς και κουμ κουάτ στην Κέρκυρα. Για τις ανάγκες
της έρευνας δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε προς συμπλήρωση
στους ελαιοκαλλιεργητές στην βόρεια και στη νότια Κέρκυρα και στους
καλλιεργητές κουμ κουάτ στην περιοχή Νυμφές της βόρειας Κέρκυρας. Επιπλέον,
συντάχθηκε ερωτηματολόγιο που δόθηκε προς συμπλήρωση στους πωλητές
καταστημάτων παραδοσιακών προϊόντων στην πόλη της Κέρκυρας, στα οποία
διατίθενται το κερκυραϊκό ελαιόλαδο και τα προϊόντα του κουμ κουάτ. Η επιλογή
του δείγματος των καλλιεργητών πραγματοποιήθηκε με τυχαία δειγματοληψία από τους καταλόγους των αντίστοιχων συνεταιρισμών. Η επιλογή του δείγματος των καταστημάτων λιανικής πώλησης, προέκυψε μετά από μια περιήγηση στο κέντρο της Κέρκυρας, επιλέγοντας τυχαία καταστήματα λιανικής πώλησης τα οποία να διαθέτουν κερκυραϊκό ελαιόλαδο και προϊόντα κουμ κουάτ. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι το προφίλ των ελαιοκαλλιεργητών και εκείνων του κουμ κουάτ είναι παρόμοιο: οι καλλιεργητές είναι κυρίως άντρες, ηλικίας άνω των πενήντα ετών, απόφοιτοι έως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με διαφορετική κύρια εισοδηματική πηγή από αυτή της καλλιέργειας. Η ελαιοκαλλιέργεια στην βόρεια Κέρκυρα παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τη νότια, καθώς οι βόρειες καλλιέργειες είναι περισσότερο ορεινές και παρουσιάζουν επακόλουθες δυσκολίες,
ενώ οι νότιες είναι κατά βάση πεδινές. Οι ελαιοκαλλιεργητές φάνηκαν
προβληματισμένοι ως προς την χαμηλή και ασταθή τιμή πώλησης του ελαιόλαδου, τα υψηλά λειτουργικά κόστη της καλλιέργειας, τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις αλλά και το ότι στην Κέρκυρα είναι δύσκολο να βρεθεί εργατική βοήθεια λόγω του τουρισμού. Οι καλλιεργητές κουμ κουάτ είχαν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση.
Ανέφεραν πως η καλλιέργεια κουμ κουάτ αποφέρει εισοδηματική ενίσχυση,
έχοντας την βέβαια ως μια επιπλέον ενασχόληση, καθώς η τιμή πώλησής του κουμ
κουάτ είναι σταθερή κάθε χρόνο, και η καλλιέργεια δεν απαιτεί πολλά έξοδα. Από
την άλλη πλευρά, βέβαια, ανέφεραν ότι, είναι πιο ευαίσθητη στον παγετό σε σχέση
με την ελαιοκαλλιέργεια και εξαρτημένη από τον τουρισμό. Οι τουρίστες του νησιού και ταυτόχρονα πελάτες των καταστημάτων λιανικής πώλησης παραδοσιακών
προϊόντων στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τους πωλητές, γνωρίζουν τα προϊόντα κουμ κουάτ ως παραδοσιακά κερκυραϊκά προϊόντα ενώ φάνηκε πως δεν γνωρίζουν το
ελαιόλαδο από την κερκυραϊκή ποικιλία της λιανολιάς.
The present research project was made in the framework of the Interdepartmental
Postgraduate Program "Farm Business Management & Consulting in Rural
Development " of departments of Agricultural Economics and Rural Development &
Animal Science of the Agricultural University of Athens. The purpose of this thesis is
to compare the economic and environmental management of olive and kumquat
crops in Corfu. For research needs, a questionnaire was created and given to the
olive growers in the north and south of Corfu and to the kumquat growers in the
Nymphs area of northern Corfu for filling it out. In addition, a questionnaire was
composed and handed it out for completion to the sellers of traditional products
stores in the city of Corfu, where Corfiot olive oil and kumquat products are
available. The selection of the sample of growers was carried out by random
sampling from the lists of the respective cooperatives. The selection of the sample of
retail stores emerged after a tour of the center of Corfu, by selecting random retail
stores that have Corfiot olive oil and kumquat products. The results of the research
revealed that the profile of olive growers and those of kumquat is similar: the
growers are mainly men, over fifty years old, graduates up to Secondary Education
with a different main source of income from that of cultivation. Olive cultivation in
northern Corfu differs from that one in the south, as the northern crops are more
mountainous and are displayed consequent difficulties, while the southern ones are
basically lowland. Olive growers seemed to be concerned about the low and volatile
selling price of olive oil, the high operating costs of cultivation, insufficient subsidies
and the fact that in Corfu it is difficult to find labor aid due to tourism. Kumquat
growers had a more optimistic approach. They said that cultivating kumquat brings
income support, having it of course as an additional occupation, as the selling price
of kumquat is fixed every year, and cultivation does not require much expense. On
the other hand, they reported that kumquat is more frost sensitive compare to
olive growing and it is dependent on tourism. According to the sellers, the tourists of
the island and at the same time customers of the retail stores of traditional products
in Corfu, do they know the kumquat products as traditional Corfiot products while it
seems that they ignore the olive oil from the Corfiot variety of lianolia.