Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας εκμεταλλεύσεων χοίρων ελευθέρας βοσκής. Για τις ανάγκες της μελέτης έγιναν επισκέψεις, συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια και συλλέχθηκαν παραγωγικά και οικονομικά στοιχεία, τα οποία αφορούσαν το έτος 2007, από είκοσι εκμεταλλεύσεις. Οι εκμεταλλεύσεις αυτές βρίσκονταν στην ορεινή Χαλκιδική, την Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Ανάβρα Μαγνησίας και την Αιτωλοακαρνανία.
Παρουσιάζεται η παραγωγική διαδικασία και οι παραγωγικοί δείκτες των εκμεταλλεύσεων αυτών. Μετρήθηκαν και παρουσιάζονται οι παραγωγικές δαπάνες και τα έσοδα των εκμεταλλεύσεων. Στόχος ήταν ο υπολογισμός του κόστους παραγωγής ενός κιλού χοίρειου κρέατος για κάθε εκμετάλλευση στις αντίστοιχες ηλικίες σφαγής.
Τέλος οι εκμεταλλεύσεις ομαδοποιούνται με βάση το οικογενειακό εισόδημα ανά χοιρομητέρα και γίνεται ανάλυση κατά ομάδες. Με την ανάλυση αυτή εστιάζουμε στην παραγωγική διαδικασία και τους δείκτες αυτής, παραγωγικούς και οικονομικούς. Μετά την ανάλυση γίνονται προτάσεις για τα κρίσιμα σημεία που πρέπει οι εκμεταλλεύσεις να εστιάσουν, τη σωστή διαχειριστική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν με τελικό στόχο την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας τους.
The purpose of the study was the evaluation of efficiency in out door swine production. There were visits to twenty farms so data could be collected about production and financials for the year 2007. These farms had origin in mountainous Halkidiki, Anavra Magnisias, and to municipalities of Arkadia, Messinia, and Aitoloakarnania.
There is presentation of the production flow in these farms. Production indicators, productive expenses and income measured and are been presented. The purpose was the calculation of cost of production per swine meat kilo, for every farm at the corresponsive slaughter age.
Finally the farms were grouped based on the family income per sow and group analysis been contacted. That analysis focused on production and the indicators of it. Main purpose was the appointment of the critical points which farms must focus on, and the suggestions of good practices for better productivity. With all those, farmers will have a guide so they will be lead to the right direction. They will arise their productivity and finally the whole financial efficiency.