ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ποιότητα της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά νοσήματα τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης. Οι πρώιμες αγγειακές βλάβες εμφανίζονται αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και γι’ αυτό η σχέση τους με παράγοντες κινδύνου αποτελεί βασικό σημείο πρόληψης. Ωστόσο, οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και των δεικτών πρώιμης αγγειακής λειτουργίας είναι ελάχιστες.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης της ποιότητας της διατροφής με μεγάλο αριθμό δεικτών για πρώιμες αγγειακές βλάβες σε έναν μεγάλο πληθυσμό, με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Στην μελέτη συμμετείχαν 950 άτομα (52,60 ± 13,92 ετών, ΔΜΣ 27,83 ± 5,50) χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο αλλά με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου. Στους εθελοντές πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρήσεις (μέτρηση βάρους, ύψους, υπολογισμός ΔΜΣ) αγγειακός έλεγχος και αξιολόγηση της διαιτητικής τους πρόσληψης με δύο 24ωρες τηλεφωνικές ανακλήσεις (μία καθημερινή και μία σαββατοκύριακου). Η ανάλυση των διατροφικών δεδομένων έγινε με το λογισμικό “Nutritionist pro” και η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα “SPSS 21.0”.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ανεξάρτητα από όλους τους συγχυτικούς παράγοντες, ο δείκτης AHEI συσχετίστηκε αρνητικά με την κεντρική συστολική αρτηριακή πίεση { Β:-0,094 95% C.I. (-0,181, 0,008) αλλά και με τον δείκτη ενίσχυσης των κυμάτων ανάκλασης { Β:-0,092 95% C.I. (0,015, 0,004)} Επιπλέον, φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο παρουσίας αθηρωματικής πλάκας στην καρωτίδα {OR: 0,985 95%C.I. (0,970, 1,000)}. Όσον αφορά το Med Diet Score συσχετίστηκε αρνητικά με τον δείκτη ενίσχυσης των κυμάτων ανάκλασής {B: -0,137 95%C.I. (-0,264, 0,009)} και ο δείκτης DASH με μειωμένο κίνδυνο για την παρουσία αθηρωματικής πλάκας στην καρωτίδα {OR: 0,968 95%C.I. (0,940. 0,998)}.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η προσκόλληση στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο και το πρότυπο της δίαιτας DASH, αλλά κυρίως η γενικότερη ποιότητα της διατροφής φάνηκε να συσχετίζεται με καλύτερη αγγειακή υγεία, και κατά προέκταση με μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μελλοντικές έρευνες είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν τα παρόντα αποτελέσματα σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.
INTRODUCTION: Diet quality plays an important role in both prevention and treatment of cardiovascular disease. Early vascular damage is present several years before the development of cardiovascular diseases and therefore their relationship with risk factors is a key point for early prevention. However, studies investigating the association of diet quality with markers of early vascular damage are scarce.
OBJECTIVE: The purpose of the study is to investigate the association of diet quality with several markers of early vascular damage in a large population, with risk factors for cardiovascular diseases.
METHODOLOGY: 950 subjects were enrolled (52.60 ± 13.92 years, BMI 27.83 ± 5.50) without established cardiovascular disease but with one or more risk factors. All study participants underwent anthropometric measurements (measurement of weight, height, BMI calculation), vascular and dietary assessment of their usual dietary intake using two 24-hour telephone recalls (one on weekdays and one on weekends). The analysis of the nutritional data was performed with the software "Nutritionist pro" and the statistical analysis was done with the statistical software "SPSS 21.0".
RESULTS: Independent of all confounding factors, AHEI was negatively associated with central systolic blood pressure { B:-0.094 95% C.I. (-0.181, 0.008) and with augmentation index { B:-0.092 95% C.I. (0.015, 0.004)}. Furthermore, it appeared to be associated with a reduced risk of carotid atherosclerotic plaque existence {OR: 0.985 95%C.I. (0.970, 1.000)}. Regarding Med Diet Score it was negatively associated with augmentation index {B: -0.137 95%C.I. (-0.264, 0.009)} and DASH index was inversely associated with risk for the presence of carotid atherosclerotic plaque {OR: 0.968 95%C.I. (0.940. 0.998)}.
CONCLUSION: Adherence to the Mediterranean dietary pattern and the DASH diet pattern, but mainly overall diet quality appeared to be associated with better vascular health, and consequently with lower cardiovascular risk. Future research is necessary to confirm the present results in larger populations.