dc.contributor.advisor |
Κοτσερίδης, Γεώργιος |
el |
dc.contributor.author |
Ζωγράφος, Παντελής Ι. |
el |
dc.date.issued |
2023-06-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7919 |
|
dc.description.abstract |
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εκπονήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο εργαστήριο Οινολογίας την χρονική περίοδο 2021 – 2022. Μελετήθηκε η επίδραση του εντατικού ξεφυλλίσματος πριν την έναρξη της άνθισης, στην ποικιλία Μανδηλαριά, τόσο ως προς κάποιους χαρακτήρες των σταφυλιών κατά την περίοδο του τρύγου όσο και από τον παραγόμενο από αυτά οίνο. Το πείραμα στον αγρό πραγματοποιήθηκε σε δύο αγροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται στην παραδοσιακή αμπελουργική περιοχή της Χίου, την Αμανή. Στο κάθε αγροτεμάχιο οριοθετήθηκε μια περιοχή, από την οποία στα μισά φυτά εφαρμόστηκε εντατικό ξεφύλλισμα οριακά πριν την έναρξη της άνθισης και στα υπόλοιπα φυτά εφαρμόστηκε ξεφύλλισμα ένα μήνα περίπου μετά την καρπόδεση.
Κατά την περίοδο του τρύγου, μετρήθηκε το μέσο βάρος σταφυλής και το μέσο βάρος 50 ραγών, καθώς επίσης αναλύθηκε και η φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών με τη μέθοδο Glories.
Μετά τον τρύγο, ακολούθησαν μικροοινοποιήσεις με τα παραγόμενα σταφύλια και παράχθηκαν 2 οίνοι, για κάθε πειραματική μονάδα σε 2 επαναλήψεις. Αρχικά. στους οίνους έγιναν οι βασικές αναλύσεις (ολική οξύτητα, ενεργός οξύτητα, αλκοολικός τίτλος, πτητική οξύτητα) και μελετήθηκαν τα χρωματικά χαρακτηριστικά τους (ένταση, απόχρωση). Ακολούθησαν μετρήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό των ολικών φαινολικών ουσιών, των ανθοκυανών και των ταννινών. Συγκεκριμένα έγιναν μετρήσεις του Δείκτη Φαινολικών Ουσιών, αναλύσεις των ολικών ανθοκυανών, των ολικών φαινολικών, των μονομερών ανθοκυανών με υγρή χρωματογραφία (HPLC) και τέλος μέτρηση της συγκέντρωσης των τανινών μετά από συμπλοκοποίηση τους με αλβουμίνη (BSA) και με μεθυλοκυτταρίνη (MCP). Όσον αφορά τα αποτελέσματα της πειραματικής διαδικασίας φαίνεται ότι το προανθικό ξεφύλλισμα οδηγεί στην παραγωγή μικρότερων και αραιόρραγων βότρυων καθώς και στην αύξηση του φαινολικού δυναμικού της συγκεκριμένης ποικιλίας. |
el |
dc.description.abstract |
The following thesis was completed at the Agriculture University of Athens, in the laboratory of Oenology. The effect of intense defoliation before the bloom beginning was studied in the Mandilaria variety. It was analyzed the grapes and the produced wines. The experimental vineyard was in two different plots in the northern part of Chios. Half of the plants from every plot were used as controls and a few leaves were removed after veraison, while the rest were intensively defoliated before the beginning of the bloom.
On the grapes was measured the final weight and the total anthocyanins (Glories method). After the harvest, micro-vinification followed and 2 wines were produced for each plot. 2 wines for the controls and 2 other wines from grapes produced from the defoliated parts of plots. The produced wines were checked in the basic analyzes (total acidity, pH, alcoholic strength, volatile acidity, residual sugars) and their color characteristics (intensity, hue). Measurements of total phenolics, anthocyanins and tannins were performed. Specifically, measurements of the Total Phenolic Index, analyzes of total anthocyanins, total phenolics, monomeric anthocyanins by liquid chromatography (HPLC) and finally measurement of the concentration of tannins after their complexation with albumin (BSA) and methyl-cellulose (MCP). The results in this research showed that early defoliation give smaller and sparser grapes than the grapes had become from the control plants. Also, there is a remarkable increase of total phenolics. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ξεφύλλισμα |
el |
dc.subject |
Ποικιλία Μανδηλαριά |
el |
dc.subject |
Φαινολικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Ταννίνες |
el |
dc.subject |
Ανθοκυάνες |
el |
dc.subject |
Ράγες |
el |
dc.subject |
Χίος |
el |
dc.subject |
Defoliation |
en |
dc.subject |
Mandilaria |
en |
dc.subject |
Phenolic content |
en |
dc.subject |
Tannins |
en |
dc.subject |
Anthocyanins |
en |
dc.subject |
Berries |
en |
dc.subject |
Chios |
en |
dc.title |
Μελέτη της επίδρασης του προανθικού ξεφυλλίσματος στα χαρακτηριστικά των σταφυλιών και στους παραγόμενους οίνους της ερυθρής ποικιλίας Μανδηλαριά |
el |
dc.title.alternative |
Study of the effect of preblossom defoliation on the characteristics of the grapes and the produced wines of the red variety Mandilaria |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων. Ι) Γαλακτοκομία ΙΙ) Οινολογία |
el |