In general lines, the accumulation of fat in the body can be characterized as obesity.Obesity is very common and in some cases has taken the form of an epidemic. A form of obesity is the child obesity which can be found both in developed and developing countries. Obesity, especially, the last 30 years has been increased considerably, and it constitutes a high priority for the World Health Organization. There is a consensus among experts of the field that the reason obesity can be described as an energy imbalance between the calories that are consumed and the calories that are expended, respectively.
However, the recent trends regarding obesity research have clearly shown that obesity is connected to a number of biological and environmental factors as well as lifestyle. More particularly, increased sugar consumption is linked with a number of side-effects such as excessive gain weight, obesity, metabolic syndrome, type 2 diabetes, hypertension and other cardiovascular disorders with a greater emphasis in children.
In the current thesis, there is an analysis about the prevalence in obesity across various countries – including Greece – and population, its pathogenesis, management, and treatment. Moreover, it is shed light on the effect of foods with natural as well as added sugars on overall health and its association with children obesity.
Σε γενικές γραμμές, η συσσώρευση λίπους στο σώμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως παχυσαρκία.Η παχυσαρκία είναι πολύ συχνή και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πάρει τη μορφή επιδημίας. Μια μορφή παχυσαρκίας είναι η παιδική παχυσαρκία η οποία συναντάται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η παχυσαρκία, ειδικά, τα τελευταία 30 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών του χώρου ότι ο λόγος της παχυσαρκίας μπορεί να περιγραφεί ως μια ενεργειακή ανισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται, αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την έρευνα για την παχυσαρκία έχουν δείξει σαφώς ότι η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορους βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και με τον τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μια σειρά από παρενέργειες όπως η υπερβολική αύξηση του βάρους, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές διαταραχές με μεγαλύτερη έμφαση στα παιδιά.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται ανάλυση σχετικά με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας σε διάφορες χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - και πληθυσμούς, την παθογένεια, τη διαχείριση και τη θεραπεία της. Επιπλέον, ρίχνεται φως στην επίδραση των τροφίμων με φυσικά αλλά και πρόσθετα σάκχαρα στη συνολική υγεία και στη συσχέτισή τους με την παιδική παχυσαρκία.