Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι ανθρωπογενείς παράγοντες και κυρίως οι ποικίλες βιομηχανικές λειτουργίες έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το βασικότερο στοιχείο που ελκύεται είναι το διοξείδιο του άνθρακα και τα ισοδύναμά του, τα οποία συνοπτικά ονομάζονται αποτύπωμα του άνθρακα. Το τελευταίο αποτελεί ίσως την σημαντικότερη αιτία για την αύξηση της
τρύπας του όζοντος, γεγονός που έχει στρέψει το ενδιαφέρον την επιστημονικής κοινότητας στην μελέτη του αποτυπώματος με σκοπό την διατύπωση μία οργανωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει προσπάθεια να μετρηθεί το αποτύπωμα του άνθρακα τόσο στα τρόφιμα όσο και στα
μέσα μεταφοράς τους, ώστε να υπάρξει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη τους φαινομένου.
Στόχος, επομένως, είναι η καταγραφή του συνόλου του αποτυπώματος του άνθρακα στην τροφική αλυσίδα, ώστε στην συνέχεια να μελετηθεί η βιωσιμότητα και οι εναλλακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν για να περιοριστεί το χημικό αυτό στοιχείο στην τροφική αλυσίδα. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί πραγματοποιήθηκε έρευνα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου η γράφουσα της παρούσας μελέτης κατέγραψε τις ποσότητες που παράγονταν στο χώρο παρασκευής των τροφίμων για τους ασθενείς και το ποσοστό του άνθρακα που περιλάμβαναν οι ποσότητες αυτές. Οι καταγραφές αφορούν τόσο τα γεύματα που στη συνέχεια καταναλώθηκαν όσο και εκείνα τα οποία επεστράφησαν και στη συνέχεια απορρίφθηκαν ως απόβλητα. Στις μετρήσεις συμπεριελήφθησαν και τα ποσοστά άνθρακα που προκαλούνται από τα μέσα μεταφοράς των τροφών που χρησιμοποιούνται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Παράλληλα, σημαντικά στοιχεία αντλήθηκαν από την δευτερογενής βιβλιογραφία. Πιο αναλυτικά, μέσω αυτής εντοπίστηκαν δεδομένα και ποσοστά από αντίστοιχες έρευνες, με σκοπό να γίνει συγκριτική αποτύπωση του φαινομένου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εντοπίστηκαν από την παραπάνω διαδικασία διαπιστώθηκε ότι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η παραγωγή άνθρακα στα γεύματα είναι αρκετά σημαντική και σχετίζεται με τον τρόπο διαχείρισης των τροφίμων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που διαμορφώνεται βιβλιογραφικά, γεγονός δείχνει την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι συνέπειες του άνθρακα τόσο στον ίδιο τον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον είναι εξαιρετικά βλαβερές.
In modern societies, anthropogenic factors and especially various industrial operations act as factors increase in greenhouse gas emissions. The main element that is attracted is carbon dioxide and its equivalents, which are briefly called the carbon footprint.
The latter is perhaps the most important reason for the increase in the ozone hole, a fact that has turned the interest of the scientific community to the study of the footprint in order to formulate an organized policy to deal with the phenomenon. In this context, an attempt has been made to measure the carbon footprint of both food
and their means of transport, in order to have a more comprehensive picture of the evolution of the phenomenon.
The goal, therefore, is to record the entire carbon footprint in the food chain, in order to then study the sustainability and the alternatives that can be applied to limit this chemical element in the food chain. In order to achieve these goals, a survey was carried out at the "Evangelismos" Hospital, where the writer recorded the quantities produced in the food preparation area for the patients and the percentage of carbon
that these quantities included. The records cover both meals that were subsequently consumed and those that were returned and then disposed of as waste. The measurements also included the carbon percentages caused by the means of transportation of the food used, while special emphasis was placed on waste management. At the same time, important data was drawn from the secondary
literature. In more detail, through this, data and percentages from corresponding surveys were identified, in order to make a comparative impression of the phenomenon.
According to the results identified from the above procedure, it was found that in the "Evangelismos" Hospital, carbon production in meals is quite significant and is related to the way food is handled. The picture that is formed in the literature is similar, a fact that shows the need for immediate treatment of the problem, as the consequences of carbon both on the person himself and on the environment are extremely harmful.