HEAL DSpace

Χρήση αρωματικών φυτών στη διατροφή του μαγιάτικου (Seriola dumerili) ως φυσικά αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακά και αντιπαρασιτικά: οικονομικές επιπτώσεις από τη χρήση τους

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δημητρόγλου, Αρκάδιος el
dc.contributor.author Μαρκάκης, Ισίδωρος Κ. el
dc.date.issued 2023-08-02
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8012
dc.description.abstract Οι υδατοκαλλιέργειες αναδεικνύονται ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της ζωικής παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα. Αυτή η ανάπτυξη έχει οδηγήσει στην ένταξη νέων ειδών και στην εντατικοποίηση της παραγωγής, η οποία, παρόλο που αυξάνει την ποσότητα παραγωγής, μπορεί να επιφέρει και προβλήματα, όπως ταχύτερη μετάδοση ασθενειών, κανιβαλισμούς και τραυματισμούς, καθώς και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω παρασίτων. Ακόμα άλλοι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την διάρκεια εκτροφής είναι η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, χημικές ουσίες που μπορούν να εντοπιστούν στο νερό από άλλες δραστηριότητες όπως η γεωργία. Τα προαναφερθέντα είναι προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή τα χημικά η αντιμετώπιση είναι δύσκολη λόγω της ιδιαιτερότητας του προβλήματος. Σε άλλες περιπτώσεις όπως οι παρασιτώσεις οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά, φορμόλη και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ανάδειξη των αρωματικών φυτών ως φυσικών αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αποπαρασιτικών και αντιβακτηριακών πρόσθετων στη διατροφή των μαγιάτικων (Seriola dumerili). Ο κύριος στόχος είναι το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τους παραγωγούς από τη μείωση της θνησιμότητας και της μείωσης θεραπειών, καθώς και από τη βελτίωση της συνολικής υγείας των μαγιάτικων όταν τρέφονται συστηματικά με ιχθυοτροφές που περιέχουν αρωματικά φυτά. Ειδικότερα τα αρωματικά φυτά έχουν ενταχθεί συστηματικά στην διατροφή των ιχθύων καθώς φαίνεται ότι η χρήση τους στις υδατοκαλλιέργειες μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των αντιβιοτικών και άλλων θεραπευτικών ουσιών, αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υδατοκαλλιεργειών. Συμπερασματικά, παρόλο που η έρευνα σχετικά με την χρήση αρωματικών φυτών στη διατροφή του μαγιάτικου είναι περιορισμένη με βάση την γενικότερη βιβλιογραφία φαίνεται ότι είναι ένα πολύ αναδυόμενο πεδίο έρευνας. el
dc.description.abstract Aquaculture is emerging as the fastest-growing sector in animal production worldwide, including Greece. This development has led to the inclusion of new species and the intensification of production, which, although it increases the quantity of production, can also lead to problems such as faster disease transmission, cannibalism, injuries, and high mortality rates due to parasites. Other factors that can create problems during farming include abrupt temperature changes and chemical substances that can be detected in the water from other activities such as agriculture. These aforementioned issues are challenges that producers must address. In some cases, such as abrupt temperature changes or chemicals, treatment is difficult due to the specificity of the problem. In other cases, such as parasite infestations, producers use antibiotics, formalin, and hydrogen peroxide. The purpose of this postgraduate thesis is to highlight aromatic plants as natural antioxidant, anti-inflammatory, anti-parasitic and antibacterial additives in the diet of greater amberjack (Seriola dumerili). The main objective is the economic benefit that producers will gain from reducing mortality and treatment costs, as well as improving the overall health of greater amberjack when systematically fed with fish feed containing aromatic plants. Specifically, aromatic plants have been systematically incorporated into fish diets as their use in aquaculture appears to reduce the use of antibiotics and other therapeutic substances, as well as the environmental footprint of aquaculture. In conclusion, although research on the use of aromatic plants in the diet of greater amberjack is limited based on the general literature, it appears to be a highly emerging field of research. en
dc.language.iso el el
dc.subject Αρωματικά φυτά el
dc.subject Μαγιάτικο el
dc.subject Αντιοξειδωτικά el
dc.subject Αντιφλεγμονώδη el
dc.subject Αποπαρασιτικά el
dc.subject Αντιβακτηριακά el
dc.subject Οικονομικό όφελος el
dc.subject Aromatic plants en
dc.subject Greater amberjack en
dc.subject Seriola dumerili en
dc.subject Antioxidant en
dc.subject Anti-inflammatory en
dc.subject Anti-parasitic en
dc.subject Antibacterial en
dc.subject Economic benefit en
dc.title Χρήση αρωματικών φυτών στη διατροφή του μαγιάτικου (Seriola dumerili) ως φυσικά αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακά και αντιπαρασιτικά: οικονομικές επιπτώσεις από τη χρήση τους el
dc.title.alternative Use of aromatic plants in the diet of greater amberjack (Seriola dumerili) as natural anti-inflammatory, antioxidants and antiparasitic: economic implications of their use en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account