Την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021 πραγματοποιήθηκε πείραμα στον πειραματικό αγρό του εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό τη μελέτη των ποσοτικών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών δεκατεσσάρων γονοτύπων κριθαριού. Εξ αυτών, η μία ήταν εμπορική Γονότυπος, η Zhana, ενώ οι υπόλοιπες ήταν πειραματικές. Το πειραματικό σχέδιο που ακολουθήθηκε ήταν αυτό των τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων ( Randomized Complete Block Design).
Οι δεκατέσσερις υπό μελέτη γονότυποι, κατηγοριοποιήθηκαν με βάση το ρυθμό ανάπτυξής τους, ως προς το βιολογικό τους κύκλο, σε πρώιμες και όψιμες. Μελετήθηκαν τα αποδοτικά τους χαρακτηριστικά, όπως η βιομάζα, ο αριθμός στάχεων ανά τετραγωνικό μέτρο, ο δείκτης συγκομιδής, το βάρος χιλίων κόκκων, το εκατολιτρικό και οι σπόροι ανά στάχυ του κάθε γονοτύπου. Επιπλέον, μελετήθηκαν και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή το ποσοστό πρωτεΐνης των σπόρων, το ποσοστό βλαστικότητας και ζωτικότητάς τους, καθώς και το μέγεθός τους. Τόσο στα αποδοτικά, όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έγινε σύγκριση μεταξύ των πρώιμων και όψιμων γονοτύπων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αποδόσεις επηρεάστηκαν στατιστικώς σημαντικά από την πρωιμότητα και συγκεκριμένα, οι πρώιμοι γονότυποι έδωσαν μεγαλύτερες αποδόσεις. Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η πρωιμότητα συσχετίστηκε θετικά με το βυνοποιήσιμο κλάσμα, δηλαδή οι όψιμοι γονότυποι είχαν μεγαλύτερο βυνοποιήσιμο κλάσμα. Αντιθέτως, η πρωιμότητα δεν συσχετίστηκε με το ποσοστό πρωτεΐνης των καρπών των γονοτύπων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως μεταξύ γονοτύπων που καλλιεργούνται την ίδια καλλιεργητική περίοδο, με ίδιες καλλιεργητικές περιποιήσεις και εδαφοκλιματικές συνθήκες, αυτές των οποίων ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται ταχύτερα, έχουν καλύτερα αποδοτικά χαρακτηριστικά από τις άλλες. Το παραπάνω συνάδει με τα βιβλιογραφικά δεδομένα
In the 2020-2021 growing season, an experiment was carried out in the experimental field of the Agriculture laboratory of the Agricultural University of Athens, with the aim of studying the barley yield components and the characteristics which make the produced grains suitable for malting, the percentage of protein in the grains and their size of fourteen varieties of barley. Of these, one was a commercial variety, Zhana, while the rest were experimental. The experimental design followed was that of Randomized Complete Block Design.
The fourteen genotypes under study were categorized based on their growth rate, in terms of their biological cycle, into early and late. Their yield components, such as biomass, number of spikes per square meter, harvest index, thousand seed weight, hectoliter and seeds per spike of each genotype were studied. In addition, their quality characteristics were also studied, i.e. the protein percentage of the seeds, their germination and vitality percentage, as well as their size. A comparison was made between the early and late genotypes, both in terms of yield components and quality characteristics.
The results showed that the yield were statistically significantly affected in the maturity of the genotypes, specifically early genotypes lead to greater yields. Concerning quality characteristics, early maturity was related positively with the percentage of grains which were bigger than 2,2 mm, meaning that late maturity genotypes lead to bigger percentage. On the contrary, the maturity wasn’t related to the percentage of protein in the grains of each genotype.
Therefore, according to the results, we are led to the conclusion that among varieties cultivated in the same growing season, with the same cultivation treatments and soil-climatic conditions, those whose biological cycle takes shorter to complete, have better yield components than the others. The above is consistent with the literature data.