dc.contributor.advisor |
Πούλια, Καλλιόπη Άννα |
|
dc.contributor.author |
Αγαθαγγελίδου, Δήμητρα Ι. |
|
dc.date.issued |
2023-09-18 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8028 |
|
dc.description.abstract |
Τα υπολείμματα των πιάτων στα νοσοκομειακές εγκαταστάσεις αναφέρονται στο σερβίρισμα του φαγητού που δεν καταναλώνεται από τους ασθενείς. Τα υπολείμματα μετρώνται συνήθως με ζύγιση φαγητού ή με οπτική εκτίμηση της ποσότητας φαγητού που παραμένει στο πιάτο, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται ως το ποσοστό κατά βάρος του φαγητού που σερβίρεται ή με υπολογισμό της πρωτεΐνης, της ενέργειας ή της χρηματικής αξίας των απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα 31 μελετών επιβεβαιώνουν υψηλά ποσοστά σπατάλης τροφίμων και αναλύουν τους παράγοντες, τις επιπτώσεις και τις στρατηγικές μείωσης των υπολειμμάτων. Αίτια για υψηλά επίπεδα σχετίζονται με την κλινική κατάσταση των ασθενών, τις διατροφικές απαιτήσεις και προτιμήσεις του νοσηλευόμενου, τα θέματα φαγητού και μενού (όπως ποιότητα και γεύση, ακατάλληλα μεγέθη μερίδων, περιορισμένη επιλογή μενού), τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, τα ζητήματα εξυπηρέτησης (συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας πρόσβασης σε τρόφιμα και πολύπλοκων συστημάτων παραγγελιών), τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως ακατάλληλες ώρες γευμάτων, διαταραχές και περισπασμοί κατά τη διάρκεια του γεύματος, δυσάρεστο περιβάλλον θαλάμου) και την διοίκηση των νοσοκομείων (παρακολούθηση και τεκμηρίωση της σπατάλης τροφίμων, εκπαίδευση και επικοινωνία του προσωπικού, συστήματα τροφοδοσίας και εξωτερική ανάθεση). Τα υψηλά επίπεδα υπολειμμάτων προκαλούν ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, υποσιτισμό, αυξημένο οικονομικό κόστος, περιβαλλοντική επιβάρυνση, αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, μειωμένη ικανοποίηση. Οι στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης περιλαμβάνουν τροποποιήσεις του μενού με εμπλουτισμό τροφίμων, τη χρήση καινοτόμων τεχνικών μαγειρέματος, την εφαρμογή συστημάτων παροχής υπηρεσιών δωματίου, βοήθεια στη σίτιση, την εφαρμογή παρεμβάσεων σε επίπεδο συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού. Η εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της σπατάλης τροφίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ασθενείς λαμβάνουν θρεπτικά και γευστικά γεύματα κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο. |
el |
dc.description.abstract |
Plate waste in hospitals refer to serving food that is not consumed by patients. Food waste is usually measured by weighing food or visually estimating the amount of food left on the plate, with the results presented as a percentage by weight of the food served, or by calculating the protein, energy or monetary value of the waste. The results of 31 studies confirm high rates of food waste and analyze the factors, effects and strategies to reduce waste. Reasons for high levels are related to patients' clinical condition, patient dietary requirements and preferences, food and menu issues (such as quality and taste, inappropriate portion sizes, limited menu choice), length of hospital stay, service issues (including difficulty accessing food and complex ordering systems), environmental factors (such as inappropriate mealtimes, disruptions and distractions during meals, unpleasant ward environment) and hospital management (monitoring and documenting food waste, training and communication personnel, supply systems and outsourcing). High level of food waste cause inadequate nutrient intake, malnutrition, increased economic costs, environmental burden, increased health care costs, decreased satisfaction. Strategies to minimize this phenomenon include food-enriched menu modifications, use of innovative cooking techniques, implementation of room service systems, meal assistance, implementation of system-level interventions, and staff training. Taking a holistic approach can lead to a significant reduction in food waste while ensuring that patients receive nutritious and tasty meals during their hospital stay. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Υπολείμματα πιάτων |
el |
dc.subject |
Σπατάλη τροφίμων |
el |
dc.subject |
Νοσοκομεία |
el |
dc.subject |
Υποσιτισμός |
el |
dc.subject |
Plate waste |
en |
dc.subject |
Food waste |
en |
dc.subject |
Hospitals |
en |
dc.subject |
Malnutrition |
en |
dc.title |
Σπατάλη τροφίμων (υπολείμματα πιάτων) σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Παράγοντες και επιπτώσεις σε κλινική έκβαση. Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας |
el |
dc.title.alternative |
Plate waste in hospitalized patients. Factors and effects in clinical outcome. Systematic review |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων |
el |