HEAL DSpace

Μελέτη επίδρασης διαφόρων μεταχειρίσεων λίπανσης στην ανόργανη θρεπτική κατάσταση φυτών και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών Ακτινιδιάς ποικιλίας Hayward

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπαδάκης, Ιωάννης el
dc.contributor.author Βουλγαρίδης, Βασίλειος Α. el
dc.date.issued 2023-10-09
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8045
dc.description.abstract Η καλλιέργεια του ακτινιδίου (Actinidia deliciosa) έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία. Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η καλλιεργητική περίοδος και να επιτευχθούν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά με καρπούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς, πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην σωστή θρέψη του οπωρώνα. Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετήθηκε η επίδραση 7 μεταχειρίσεων διαφυλλικών εφαρμογών μετασυλλεκτικά αλλά και κατά τη διάρκεια της νέας βλάστησης. Ο οπωρώνας που πραγματοποιήθηκαν οι εφαρμογές ήταν ηλικίας 18 ετών με δέντρα της ποικιλίας ‘Hayward’, ο οποίος βρίσκεται στο Δήμο Τοπείρου του Ν. Ξάνθης και νοτίως του οικισμού του Π. Ολβίου. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν μετασυλλεκτικά με σκευάσματα Zn, MgSO4, MgSo4+Zn, τον Νοέμβριο του 2020. Ακολούθως, με την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2021 επαναληπτικές εφαρμογές σε τρείς χρονικές περιόδους, με την πρώτη στα τέλη Απριλίου, τη δεύτερη μετά τη καρπόδεση περί τα μέσα Ιουνίου, και την τρίτη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με βάση τις αναλύσεις σε καρπούς και φύλλα που πραγματοποιήθηκαν, για τα δυο στοιχεία που εφαρμόσθηκαν (Mg, Zn), οι ψεκασμοί ψευδαργύρου φάνηκε να αυξάνουν την συγκέντρωση του στοιχείου σε επίπεδα επάρκειας, εν αντιθέσει με τις εφαρμογές μαγνησίου για το οποίο παραδόξως παρατηρήθηκε μείωση της συγκέντρωσης του στοιχείου μετασυλλεκτικά. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος μείωσε τα ποσοστά της ξηράς ουσίας και τη συνεκτικότητα των καρπών, και συνεπώς παρουσιάστηκε υψηλότερο ποσοστό χυμοπεριεκτικότητας. Επίσης, η συνδυαστική εφαρμογή Mg+Zn για το 2021 αύξησε σημαντικά τη συνεκτικότητα, ενώ για την ίδια εφαρμογή παρατηρήθηκαν και οι καρποί με το μεγαλύτερο βάρος (εφαρμογές 2020 και 2021). el
dc.description.abstract The cultivation of kiwifruit (Actinidia deliciosa) has developed in Greece in the last twenty years. In order to successfully complete the growing season and achieve high quality fruits that will meet the needs of the markets, great importance must be given to the proper fertilization of the orchard. In this thesis, the effect of 15 treatments of foliar post-harvest and in season applications was studied. The orchard where the applications took place, was 18 years old with trees of 'Hayward' variety, located in the Municipality of Topiros, Xanthi and southern of the village ‘Palaio Olvio’. More specifically, the first foliar applications carried out in post-harvest season with Zn, MgSO4, and MgSo4+Zn during November 2020. Subsequently, applications are repeated in the spring of 2021 and in three periods, with the first of them held in the end of April, the second, after fruit set in the mid-June, and the final in early September. Taking into acount fruit and leaves analyses, for the two elements that applied (Mg, Zn), zinc sprays seemed to increase the concentration of the element to adequacy levels. On the other hand, magnesium applications had unexpected results, because of a post-harvest reduction in the concentration of the element that occurred in the leaves. Moreover, zinc applications seems to have negative effects in the dry matter and flesh firmness of fruits and leading as a result in higher concentrations of juice. On the other hand, combined application of Mg and Zn for 2021 seems to significantly increase firmness, and also for the same application, fruits had the highest weight. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ακτινιδιά el
dc.subject Ανόργανη Θρεπτική Κατάσταση el
dc.subject Θρέψη el
dc.subject Λίπανση el
dc.subject Ποιότητα καρπών el
dc.subject Kiwifruit en
dc.subject Inorganic nutritional status en
dc.subject Fertilization en
dc.subject Fruit quality en
dc.subject Plant nutrition en
dc.title Μελέτη επίδρασης διαφόρων μεταχειρίσεων λίπανσης στην ανόργανη θρεπτική κατάσταση φυτών και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών Ακτινιδιάς ποικιλίας Hayward el
dc.title.alternative Effect of various fertilization treatments on inorganic nutritional status of fruit quality characteristics of Kiwifruit cv. Hayward en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών el
dc.embargo.liftdate 2025-01-01
dc.embargo.terms 2025-01-01


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account