HEAL DSpace

Ρόλος της πιστοποίησης στη ζήτηση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ρεζίτης, Αντώνιος el
dc.contributor.author Λαχανά, Ειρήνη Θ. el
dc.date.issued 2024-02-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8122
dc.description.abstract Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πλέον πραγματικότητα πως έχουν συμβεί μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα, οι οποίες έχουν επιδράσει άμεσα και στον τρόπο που παράγονται αλλά και διανέμονται τα προϊόντα τα οποία παράγονται. Παράλληλα, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η αγροτική παραγωγή σημειώνει ανοδική πορεία παρόλο που κίνδυνοι ελλοχεύουν δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και στρατηγικές όπως κυκλική οικονομία και πράσινη συμφωνία έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Ομοίως και το ζήτημα των πιστοποιήσεων των γεωργικών προϊόντων, παρά την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, φαίνεται πως οι πιστοποιήσεις αλλάζουν ριζικά τον τρόπο όπου διακινούνται τα γεωργικά προϊόντα και παράλληλα επηρεάζουν τις καταναλωτικές προτιμήσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η πιστοποίηση των γεωργικών προϊόντων, στην αύξηση της αξίας των ίδιων των προϊόντων, συμβάλλει στην βελτίωση των δυνατοτήτων της προώθησης και της διάθεσης των προϊόντων στην παγκόσμια αγορά και προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέλος, οι πολιτικές ποιότητας συνάδουν με τις νέες τάσεις, όπως είναι χαρακτηριστικά η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, και, ακόμη και αν αυτό αυξάνει το κόστος των τελικών προϊόντων φαίνεται πως είναι προτιμητέα. Συνεπώς, μεγάλο μέρος προβαίνει στην διαδικασία πιστοποίησης και απευθύνεται σε αρμόδιους φορείς πιστοποίησης. Στην παρούσα εργασία θα αναφερθούν αναλυτικά η αλυσίδα αξίας των τροφίμων, απειλές του αγροδιατροφικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αναλυθεί η έννοια και η σημασία της ποιότητας στα γεωργικά προϊόντα αλλά και το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά οι φορείς πιστοποίησης των γεωργικών προϊόντων καθώς επίσης και η σημασία των πιστοποιήσεων τόσο από την σκοπιά των επιχειρήσεων όσο και από την σκοπιά των καταναλωτών.Τέλος, στο ειδικό – ερευνητικό μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας προκειμένου να απαντηθεί ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος των πιστοποιήσεων στη ζήτηση των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους καταναλωτές. el
dc.description.abstract In recent years, significant changes have taken place in the agricultural sector, which have directly affected the way agricultural products are produced and distributed. At the same time, data show that agricultural production is on the rise, despite the vulnerabilities posed by climate change. This is why strategies such as circular economy and green agreements have fundamentally transformed the landscape. Similarly, the issue of certification for agricultural products, despite the free movement of goods, has radically transformed the way agricultural products are traded, while also influencing consumer preferences. The results indicate that the certification of agricultural products contributes to increasing their value, improves the promotion and distribution capabilities in the global market, and provides a competitive advantage. Additionally, quality policies align with new trends, such as reducing environmental footprint, and a significant portion of consumers place special emphasis on quality, even if it increases the cost of final products. Therefore, many individuals undergo the certification process and seek certification bodies for their products. This study will extensively discuss the food value chain, threats to the agri-food sector at the global level, and analyze the concept and significance of quality in agricultural products, as well as the integrated management system. Furthermore, it will provide detailed information about certification bodies for agricultural products and highlight the importance of certifications from both the perspective of businesses and consumers. Finally, in the specific research section of this study, the results of the research will be presented to answer the question of the actual role of certifications in the demand for agricultural products and food, both for businesses and consumers. en
dc.language.iso el el
dc.subject Πιστοποιήσεις el
dc.subject Γεωργικά προϊόντα el
dc.subject Συστήματα διαχείρισης ποιότητας el
dc.subject Certifications en
dc.subject Agricultural products en
dc.subject Quality management systems en
dc.title Ρόλος της πιστοποίησης στη ζήτηση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων el
dc.title.alternative Role of certification in the demand for agricultural products and food en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account