HEAL DSpace

Ρόλος των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στο εντερικό μικροβίωμα και την ψυχική υγεία

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καράτζη, Καλλιόπη el
dc.contributor.author Τσεκουρά, Εμμανουέλα Φ. el
dc.date.issued 2024-03-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8125
dc.description.abstract Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν ποικιλία ειδών ζωντανών γαλακτικών βακτηρίων (LAB), τα οποία είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που συνδέονται με την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων συσχετίζεται με ορισμένα θετικά ιατρικά οφέλη, λόγω των βιοδραστικών ενώσεων και των προβιοτικών βακτηρίων που περιέχουν. Επιπλέον, ερευνητικές μελέτες έχουν αποκαλύψει τη συμμετοχή του εντερικού μικροβιακού περιβάλλοντος σε διάφορες ψυχολογικές διεργασίες και νευρολογικές διαταραχές, όπως οι διακυμάνσεις στη διάθεση και εμφάνιση συμπτωμάτων του στρες. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση του ρόλου των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και των συστατικών τους στο εντερικό μικροβίωμα και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Στην ανασκόπηση αυτή, αναδείχθηκαν έξι μελέτες, από τις οποίες οι πέντε ήταν μελέτες παρέμβασης και η μια συγχρονική. Οι τέσσερις μελέτες από τις έξι, αξιολόγησαν το ρόλο της κατανάλωσης ζυμωμένων γαλακτοκομικών τροφίμων στο εντερικό μικροβίωμα και την ψυχική υγεία και συγκεκριμένα στην κατάθλιψη και το στρες. Από τις τέσσερις αυτές μελέτες, η μια έδειξε βελτίωση του στρες, μια δεν επιβεβαίωσε αποτελέσματα για μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ οι δύο άλλες έδειξαν βελτίωση στην κατάθλιψη. Οι υπόλοιπες δυο μελέτες εξέτασαν το ρόλο όχι ολόκληρου του τροφίμου αλλά των προβιοτικών μικροοργανισμών που βρίσκονται σε αυτά σε σχέση με την ψυχική υγεία και έδειξαν βελτίωση στο άγχος, τη κατάθλιψη, το στρες και την αϋπνία. Όλες οι μελέτες υπογράμμισαν τη βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος. Η κατανάλωση των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και των λειτουργικών συστατικών τους, φαίνεται να μετριάζει τη δυσβίωση του εντερικού μικροβιόκοσμου που προκαλείται από το χρόνιο στρες, και να βελτιώνει τις συμπεριφορές που ταυτίζονται με άγχος και κατάθλιψη. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της παρούσας ανασκόπησης αναδεικνύουν κάποιες ενδείξεις ότι η παρέμβαση με ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσε να συμβάλλει μέσα από τη βελτίωση του εντερικού μικροβιώματος στη βελτίωση των νευρωνικών διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το στρες και να βελτιώσει την ψυχική υγεία, όμως περεταίρω έρευνα είναι απαραίτητη. el
dc.description.abstract Τhe dairy products that have undergone fermentation contain a variety of live lactic acid bacteria (LAB), which are beneficial microorganisms associated with digestive health. Consumption of these products is linked to several positive medical benefits due to their bioactive compounds and contained probiotic bacteria. Furthermore, research studies have revealed the involvement of the intestinal microbial environment in various psychological processes and neurological disorders, such as mood fluctuations and manifestation of stress symptoms. The aim of this literature review was to investigate the role of fermented dairy products and their components in gut microbiota and human mental health. In this review, six studies were identified, five of which were intervention studies and one was cross-sectional. Among these six studies, four evaluated the impact of consuming fermented dairy foods on gut microbiota and mental health, specifically depression and stress. Of these four studies, one showed improvement in stress ,one did not confirm results in reducing depression and anxiety, while the other two demonstrated improvement in depression . The remaining two studies examined the role of the probiotic microorganisms found in fermented dairies instead of examining the wholefood in mental health and showed improvement in anxiety, depression, stress, and insomnia. All studies underscored an improvement in gut function and reinforcement of the intestinal microbiota. The consumption of fermented dairy products and their functional components appears to mitigate dysbiosis of the gut microbiota caused by chronic stress and improve behaviors associated with anxiety and depression. The present findings highlight some evidence that intervention using fermented dairy products may contribute, through the improvement of gut microbiota, to ameliorating neural disorders related to depression and stress, thereby enhancing mental health yet further thorough investigation on this topic is essential. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα el
dc.subject Εντερικό μικροβίωμα el
dc.subject Ψυχική υγεία el
dc.subject Στρες el
dc.subject Κατάθλιψη el
dc.subject Fermented dairy products en
dc.subject Gut microbiota en
dc.subject Mental health en
dc.subject Stress en
dc.title Ρόλος των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στο εντερικό μικροβίωμα και την ψυχική υγεία el
dc.title.alternative Role of fermented dairy products in gut microbiome and mental health en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account