HEAL DSpace

Ευαισθησία και στάσεις καταναλωτών απέναντι στη χρήση πλαστικού και σε καινοτόμες συσκευασίες τροφίμων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δριχούτης, Ανδρέας el
dc.contributor.author Πολυχρονοπούλου, Μαρία ΗΝ. el
dc.date.issued 2024-03-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8127
dc.description.abstract Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, παρατηρείται ότι αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στις συμβατικές πλαστικές συσκευασίες καθώς, παρά τη μεγάλη χρησιμότητα τους προκαλούν τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον, τις υδάτινες πηγές και το σύνολο του οικοσυστήματος. Λαμβάνοντας υπόψιν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η συσσώρευση πλαστικού στο περιβάλλον έχουν αυξηθεί ολοένα και περισσότερο οι προσπάθειες για την ανάπτυξη βιοδιασπώμενης συσκευασίας ως αντικατάσταση των πλαστικών. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με το πλαστικό και τη μείωση χρήσης του αλλά και τη μελέτη της στάσης και του βαθμού εξοικείωσης τους απέναντι στις νέες καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Οι ερευνητικοί στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της συλλογής ποσοτικών και ποιοτικών πρωτογενών δεδομένων. Αναλυτικότερα τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της διάθεσης διαδικτυακού ερωτηματολογίου σε 210 άτομα στην Ελλάδα ενώ τα ποιοτικά δεδομένα μέσω της πραγματοποίησης διαπροσωπικών συνεντεύξεών σε δέκα άτομα. Εν συνεχεία μέσω της ανάλυσης των πρωτογενών δεδομένων εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες φαίνεται να είναι ενήμεροι για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η πλαστική ρύπανση, δεν πράττουν ενεργά για τον περιορισμό τους. Ακόμη η εξοικείωση τους με τις βιώσιμές συσκευασίες τροφίμων παρατηρείται ότι βρίσκεται σε μέτριο προς το παρόν επίπεδο. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών και σαφών ετικετών στα προϊόντα καθώς έτσι οι καταναλωτές μπορούν να μαθαίνουν περισσότερα για τις διαθέσιμες επιλογές συσκευασίας και τα οφέλη της χρήσης οικολογικών υλικών. el
dc.description.abstract Today, in the early 21st century, there is an observed increase in consumer awareness on a global scale regarding conventional plastic packaging. Despite their significant utility, conventional plastics cause enormous damage to the environment, water sources, and the overall ecosystem. Recognizing the negative impact of plastic accumulation in the environment, efforts to develop biodegradable packaging as a substitute for plastics have been steadily increasing. The purpose of this study is to explore consumer sensitivity towards plastic, efforts to reduce its usage, and to examine their attitudes and familiarity with new, innovative, and environmentally friendly packaging. The research objectives will be achieved through the collection of quantitative and qualitative primary data. Specifically, quantitative data were collected through an online questionnaire distributed to 210 individuals in Greece, while qualitative data were obtained through face-to-face interviews with ten individuals. Subsequent analysis of the primary data leads to the conclusion that, although participants seem to be aware of environmental issues such as plastic pollution, they do not actively take measures to limit their impact. Furthermore, their familiarity with sustainable food packaging is currently at a moderate level. However, this can potentially change through educational programs, informative campaigns, and clear labelling on products. These initiatives can help consumers learn more about available packaging options and the benefits of using eco-friendly materials. en
dc.language.iso el el
dc.subject Πλαστική ρύπανση el
dc.subject Οικολογική συσκευασία el
dc.subject Καταναλωτική συμπεριφορά el
dc.subject Plastic pollution en
dc.subject Eco-friendly packaging en
dc.subject Consumer behavior en
dc.title Ευαισθησία και στάσεις καταναλωτών απέναντι στη χρήση πλαστικού και σε καινοτόμες συσκευασίες τροφίμων el
dc.title.alternative Consumer awareness and attitudes towards plastic use and innovative food packaging en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account