HEAL DSpace

Μελέτη της παραγωγής κυτταρικής μάζας και αιθυλικής αλκοόλης κατά την ανάπτυξη νέων στελεχών ζυμών σε ζυμώσεις βυθού

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπανικολάου, Σεραφείμ el
dc.contributor.author Προβατά, Ειρήνη Μ. el
dc.date.issued 2024-03-22
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8155
dc.description.abstract Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε η ικανότητα παραγωγής κυτταρικής μάζας (βιομάζας) και αιθυλικής αλκοόλης από non-Saccharomyces ζύμες. Συγκεκριμένα οι υπό μελέτη ζύμες ήταν η Metschnikowia pulcherrima καθώς και προσφάτως απομονωμένα νέα στελέχη ζυμών των ειδών Pichia manshurica, Trigonopsis californica, Zygosaccharomyces bailii και Priceomyces carsonii. Οι ζύμες αναπτύχθηκαν σε υγρή καλλιέργεια, που περιείχε ως πηγή άνθρακα εμπορική γλυκόζη και εμπορική φρουκτόζη. Τα πειράματα διεξάχθηκαν υπό αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες σε κυμαινόμενες και υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων. Συγκεκριμένα, το υγρό θρεπτικό μέσο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι ζυμώσεις περιείχε: 50 g/L – 200 g/L γλυκόζη και 50 g/L – 200 g/L φρουκτόζη (με ίσες ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης). Επιπλέον, στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης διερευνήθηκε και η ικανότητα παραγωγής λιπιδίων από τις προαναφερόμενες ζύμες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης οι ζύμες Metschnikowia pulcherrima, Trigonopsis californica και Zygosaccharomyces bailii είναι θετικές στο φαινόμενο Crabtree. Αντιθέτως, οι ζύμες Pichia manshurica και Priceomyces carsonii είναι αρνητικές στο φαινόμενο Crabtree. Επίσης, οι ζύμες Trigonopsis californica και Zygosaccharomyces bailii είναι θετικές στο φαινόμενο Pasteur, ενώ οι ζύμες Metschnikowia pulcherrima, Pichia manshurica και Priceomyces carsonii είναι αρνητικές στο φαινόμενο Pasteur. Τέλος, όλες οι ζύμες παρήγαγαν μικρές ποσότητες λιπιδίων είτε υπό αερόβιες είτε υπό αναερόβιες συνθήκες. el
dc.description.abstract In this study the ability of the production of cellular mass (biomass) and ethyl alcohol from non-Saccharomyces yeasts was investigated. Specifically, the yeast that are under research were Metschnikowia pulcherrima as well as new strains of yeasts that were recently isolated of the species Pichia manshurica, Trigonopsis californica, Zygosaccharomyces bailii και Priceomyces carsonii. Yeasts were grown in liquid culture, which contained commercial glucose and commercial fructose as carbon source. Experiments were carried out under aerobic and anaerobic conditions at fluctuating and high concentrations of sugars. Specifically, the liquid medium in which fermentations were carried out contained 50 g/L – 200 g/L glucose and 50 g/L – 200 g/L fructose (with equal amounts of glucose and fructose). In addition, within the framework of this study the ability of lipid’s production from the above yeasts was investigated too. According to the results of this specific study yeasts such as Metschnikowia pulcherrima, Trigonopsis californica and Zygosaccharomyces bailii are Crabtree-positive yeasts. On the contrary, yeast such as Pichia manshurica and Priceomyces carsonii are Crabtree-negative yeasts. Furthermore, yeasts such as Trigonopsis californica and Zygosaccharomyces bailii are Pasteur positive, while yeasts such as Metschnikowia pulcherrima, Pichia manshurica and Priceomyces carsonii are Pasteur negative yeasts. Finally, all the yeasts produced small amounts of lipids under aerobic and anaerobic conditions. en
dc.language.iso el el
dc.subject Αιθυλική αλκοόλη el
dc.subject Φαινόμενο Crabtree el
dc.subject Φαινόμενο Pasteur el
dc.subject Metschnikowia pulcherrima en
dc.subject Trigonopsis californica en
dc.subject Zygosaccharomyces bailii en
dc.subject Pichia manshurica en
dc.subject Priceomyces carsonii en
dc.subject Ethyl alcohol en
dc.subject Crabtree effect en
dc.subject Pasteur effect en
dc.title Μελέτη της παραγωγής κυτταρικής μάζας και αιθυλικής αλκοόλης κατά την ανάπτυξη νέων στελεχών ζυμών σε ζυμώσεις βυθού el
dc.title.alternative Research of the production of cellular mass and ethyl alcohol during the growth of new strains of yeasts in bottom fermentations en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account