dc.contributor.advisor |
Παπανικολάου, Σεραφείμ |
el |
dc.contributor.author |
Προβατά, Ειρήνη Μ. |
el |
dc.date.issued |
2024-03-22 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8155 |
|
dc.description.abstract |
Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε η ικανότητα παραγωγής κυτταρικής μάζας (βιομάζας) και αιθυλικής αλκοόλης από non-Saccharomyces ζύμες. Συγκεκριμένα οι υπό μελέτη ζύμες ήταν η Metschnikowia pulcherrima καθώς και προσφάτως απομονωμένα νέα στελέχη ζυμών των ειδών Pichia manshurica, Trigonopsis californica, Zygosaccharomyces bailii και Priceomyces carsonii. Οι ζύμες αναπτύχθηκαν σε υγρή καλλιέργεια, που περιείχε ως πηγή άνθρακα εμπορική γλυκόζη και εμπορική φρουκτόζη. Τα πειράματα διεξάχθηκαν υπό αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες σε κυμαινόμενες και υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων. Συγκεκριμένα, το υγρό θρεπτικό μέσο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι ζυμώσεις περιείχε: 50 g/L – 200 g/L γλυκόζη και 50 g/L – 200 g/L φρουκτόζη (με ίσες ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης). Επιπλέον, στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης διερευνήθηκε και η ικανότητα παραγωγής λιπιδίων από τις προαναφερόμενες ζύμες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης οι ζύμες Metschnikowia pulcherrima, Trigonopsis californica και Zygosaccharomyces bailii είναι θετικές στο φαινόμενο Crabtree. Αντιθέτως, οι ζύμες Pichia manshurica και Priceomyces carsonii είναι αρνητικές στο φαινόμενο Crabtree. Επίσης, οι ζύμες Trigonopsis californica και Zygosaccharomyces bailii είναι θετικές στο φαινόμενο Pasteur, ενώ οι ζύμες Metschnikowia pulcherrima, Pichia manshurica και Priceomyces carsonii είναι αρνητικές στο φαινόμενο Pasteur. Τέλος, όλες οι ζύμες παρήγαγαν μικρές ποσότητες λιπιδίων είτε υπό αερόβιες είτε υπό αναερόβιες συνθήκες. |
el |
dc.description.abstract |
In this study the ability of the production of cellular mass (biomass) and ethyl alcohol from non-Saccharomyces yeasts was investigated. Specifically, the yeast that are under research were Metschnikowia pulcherrima as well as new strains of yeasts that were recently isolated of the species Pichia manshurica, Trigonopsis californica, Zygosaccharomyces bailii και Priceomyces carsonii. Yeasts were grown in liquid culture, which contained commercial glucose and commercial fructose as carbon source. Experiments were carried out under aerobic and anaerobic conditions at fluctuating and high concentrations of sugars. Specifically, the liquid medium in which fermentations were carried out contained 50 g/L – 200 g/L glucose and 50 g/L – 200 g/L fructose (with equal amounts of glucose and fructose). In addition, within the framework of this study the ability of lipid’s production from the above yeasts was investigated too.
According to the results of this specific study yeasts such as Metschnikowia pulcherrima, Trigonopsis californica and Zygosaccharomyces bailii are Crabtree-positive yeasts. On the contrary, yeast such as Pichia manshurica and Priceomyces carsonii are Crabtree-negative yeasts. Furthermore, yeasts such as Trigonopsis californica and Zygosaccharomyces bailii are Pasteur positive, while yeasts such as Metschnikowia pulcherrima, Pichia manshurica and Priceomyces carsonii are Pasteur negative yeasts. Finally, all the yeasts produced small amounts of lipids under aerobic and anaerobic conditions. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Αιθυλική αλκοόλη |
el |
dc.subject |
Φαινόμενο Crabtree |
el |
dc.subject |
Φαινόμενο Pasteur |
el |
dc.subject |
Metschnikowia pulcherrima |
en |
dc.subject |
Trigonopsis californica |
en |
dc.subject |
Zygosaccharomyces bailii |
en |
dc.subject |
Pichia manshurica |
en |
dc.subject |
Priceomyces carsonii |
en |
dc.subject |
Ethyl alcohol |
en |
dc.subject |
Crabtree effect |
en |
dc.subject |
Pasteur effect |
en |
dc.title |
Μελέτη της παραγωγής κυτταρικής μάζας και αιθυλικής αλκοόλης κατά την ανάπτυξη νέων στελεχών ζυμών σε ζυμώσεις βυθού |
el |
dc.title.alternative |
Research of the production of cellular mass and ethyl alcohol during the growth of new strains of yeasts in bottom fermentations |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων |
el |