Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φράουλας στη διεθνή αγορά. Η εισαγωγή της εργασίας αποτελείται από μια σύντομη ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου και ιδιαίτερα των ελληνικών εξαγωγών, με τη χρήση στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ και της EUROSTAT.
Αφού αναλύθηκε λεπτομερώς η φράουλα σαν προϊόν ,έπειτα συγκεντρώθηκαν στοιχεία που αφορούσαν την παραγωγή και το εμπόριο της. Αρχικά έγινε η καταγραφή των ετήσιων εξαγωγών ελληνικής φράουλας από το 2011 έως το 2022 τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα,μέσω της Eurostat.Στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί ,μελετήθηκαν οι εισαγωγές και οι κύριοι ανταγωνιστές για κάθε έναν από αυτούς.
Τέλος έγινε ο υπολογισμός της ανταγωνιστικότητας μέσω του δείκτη RCA Balassa για τον κλάδο της ελληνικής φράουλας σε διάφορες χώρες που σχετίζονται με το εξαγωγικό εμπόριο για την ίδια.
The aim of this research is to investigate the competiveness of greek strawberry in the international market.The introduction of labor consist a brief analysis of the evolution of greek trade balance and especially of greek exports,employing data from Greek Statistical Authority and EUROSTAT.
After detailed analysis of strawberry as a product ,data we collected on its production and trade.Firts of all a record was made for the annual exports of Greek and global strawberry, from 20 to 2022 both in value and quantity through data drawn from EUROSTAT and EL.STAT platforms. Some important export destinations were presented and then analyzed.
Finally ,the competiviness was calculated through the RCA BALASSA index fr the Greek strawberry industry in variius countries related to the export trade for the same.