HEAL DSpace

Ανάλυση και πρόβλεψη τιμών κρεάτων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ρεζίτης, Αντώνιος el
dc.contributor.author Αντωνίου, Αικατερίνη Ε. el
dc.date.issued 2024-04-12
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8179
dc.description.abstract Η ανάλυση χονδρικών τιμών στα κρέατα εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα εξελίξεων των δεικτών τιμών εισροών και εκροών στο τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ο εν λόγω τομέας αλληλεπιδρά με ένα πλαίσιο πολλαπλών κινδύνων και ευκαιριών όπου οι συμμετέχουσες μεταβλητές βρίσκονται κάτω από μια απρόβλεπτα μεταβαλλόμενη κατάσταση. Αυτό οφείλεται στη φύση του τομέα καθώς και στον περιβάλλοντα εργασιακό χώρο που είναι εκτεθειμένος σε ενδογενή και εξωγενή χρηματοοικονομικά μεγέθη καθώς επίσης και στο φυσικό περιβάλλον αυτών των προϊόντων όπως καιρικές συνθήκες, ασθένειες φυτών και ζώων. Οι συνεχείς μεταβολές στην διάρθρωση της αγοράς σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό και την ύφεση δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες αστάθειας που χρήζουν έρευνα και συνεχή αξιολόγηση αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα οι τιμές των εισροών και των εκροών του αγροτικού-κτηνοτροφικού τομέα κινούνται σε ένα αβέβαιο χώρο –χρόνο τη στιγμή που ένας κτηνοτρόφος καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Οι κυβερνήσεις καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά προσανατολίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους σε λανθασμένες αποφάσεις. Οι θεσμικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην επιλογή της παραγωγής άρα και στις χονδρικές τιμές. Από την άλλη οι αντιδράσεις των παραγωγών σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον μπορεί να αποτελούν πηγή κινδύνου για την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης τους. Συνήθως η σταθεροποίηση των τιμών μπορεί να διασφαλιστεί με κυβερνητικά προγράμματα που παρέχονται για τη στήριξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η συλλογή ,η επεξεργασία και η χρηματοοικονομική ανάλυση των αγροτικών χονδρικών τιμών στα κρέατα, καθώς και στις τιμές των εισροών όπως σιτηρά και υγρά καύσιμα. Για τον λόγο αυτό έγινε περιγραφή, καταγραφή των χονδρικών τιμών στα κρέατα, σιτηρά και υγρά καύσιμα, προσδιορίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους καθώς οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν σε αυτά και διαφοροποιούν τις τρέχουσες τιμές τους. Στα πλαίσια της ποσοτικής έρευνας αναζητήθηκαν πληροφορίες και σύγχρονα δεδομένα για τις μεταβολές των τιμών, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς και από τον ΟΚΑΑ Α.Ε. για την περίοδο 2014 έως 2023 που αφορούν τον αγροτικό κλάδο, αξιολογήθηκαν οι μεταβολές των τιμών σε συνδυασμό όλους τους πιθανούς παράγοντες που επιδρούν πάνω σε αυτές. Επίσης προσδιορίστηκαν οι μεταβλητές , οι επιπτώσεις τους στις επικρατούσες τιμές καθώς και η πρόβλεψη τους στα συγκεκριμένα προϊόντα. Επιπλέον υπήρξε και μια μορφή ποιοτικής εμπειρικής έρευνας, η οποία στηρίχθηκε σε παλαιότερες μελέτες σε ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις. Στόχος αυτής της ποιοτικής έρευνας είναι η περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση των μεταβολών των τιμών σε συνάρτηση με κοινωνικά φαινόμενα όπως (Covid,πόλεμος ) καθώς και η συμπεριφορά των δυνάμεων της αγοράς από την επίδραση αυτών. Επίσης με τη μέθοδο αυτή απαντήθηκαν ερωτήματα όπως γιατί μεταβάλλονται οι τιμές και πώς αντιδρούν οι αγορές. Τέλος έγινε πρόβλεψη , των πιθανών εξελίξεων τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. el
dc.description.abstract The analysis of wholesale meat prices is part of a wide range of developments in input and output price indices in the agriculture and livestock sector. The domain in question interacts with a context of multiple risks and opportunities where the participating variables are under an unpredictably changing situation. This is due to the nature of the sector as well as the surrounding workplace which is exposed to endogenous and exogenous financial figures as well as the natural environment of these products such as weather conditions plants and animal diseases. The constant changes in the market structure combined with stagflation and recession create unfavorable conditions of instability that need research and continuous evaluation of results. At the same time, the prices of inputs and outputs of the agricultural- livestock sector move in an uncertain space – a time when a livestock farmer is called upon to make important decisions. Governments as well as the European Union often guide farmers and breeders to wrong decisions. Institutional changes in agricultural production have far-reaching effects on the choice of production and thus on wholesale prices. On the other hand, producers' reactions to this changing environment can be a source of risk for the efficiency and sustainability of their business. Usually price stabilization can be ensured by government programs provided to support the prices of agricultural products, the Common Agricultural Policy (CAP) of the European Union (EU). The purpose of this thesis is the collection, processing and financial analysis of agricultural wholesale prices for meat, as well as the prices of inputs such as grains and liquid fuels. For this reason, a description and recording of the wholesale prices of meat, grain and liquid fuels was made, their special characteristics were determined as well as the endogenous and exogenous factors that affect them and differentiate their current prices. In the context of the quantitative research, information and up-to-date data on price changes were sought, data from ELSTAT as well as from OKAA SA were used. for the period 2014 to 2023 concerning the agricultural sector, price changes were evaluated in combination with all the possible factors affecting them. The variables were also determined, their effects on the prevailing prices as well as their forecast for the specific products. In addition, there was also a form of qualitative empirical research, which relied on earlier studies in questionnaires or interviews. The aim of this qualitative research is the further investigation and understanding of price changes in relation to social phenomena such as (Covid, war) as well as the behavior of market forces from their influence. This method also answered questions such as why prices change and how markets react. Finally, a prediction was made of their possible developments under specific conditions. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ανάλυση τιμών el
dc.subject Price analysis en
dc.subject Χονδρικές τιμές κρεάτων el
dc.subject Wholesale meat prices en
dc.subject Εισροές el
dc.subject Inputs en
dc.subject Εκροές el
dc.subject Outputs en
dc.subject Σιτάρι el
dc.subject Wheat en
dc.subject Πετρέλαιο el
dc.subject Oil en
dc.title Ανάλυση και πρόβλεψη τιμών κρεάτων el
dc.title.alternative Prices of meats, analysis and forecasting en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account