Ο 21ος αιώνας ενέχει πολλούς προβληματισμούς και ανησυχίες. Μετά τη Πράσινη Επανάσταση η ανησυχία για το περιβάλλον είναι πλέον διάχυτη σε διάφορους τομείς κι επίπεδα. Για πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αφυπνίσει συμπεριφορές όπου πλέον είναι φανερό σε επίπεδο απλού καταναλωτή η αλλαγή. Η γεωργία είναι ένας από τους σημαντικούς ζημιογόνους παράγοντες για το περιβάλλον. Η εφαρμογή από τους παραγωγούς διαφορετικών συστημάτων καλλιέργειας με απώτερο σκοπό τη μείωση της όχλησης του περιβάλλοντος είναι πολύ θετική, όπως και η προτίμηση πλέον των καταναλωτών σε προϊόντα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σκοπός της εργασίας είναι η σύγκριση του αποτυπώματος άνθρακα και ύδατος καλλιέργειας βαμβακιού στη βιολογική και στη συμβατική καλλιέργεια. Αρχικά μελετήθηκαν οι μέθοδοι άρδευσης των καλλιεργειών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε τοπικό. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πως η γεωργία επηρεάζει και σε τι βαθμό. Έπειτα, έγινε επισκόπηση στη διεθνή βιβλιογραφία για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την εξέλιξη αυτών των θεμάτων στη πάροδο του χρόνου όπως επίσης και για τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεών τους. Τέλος, για τη σύγκριση του αποτυπώματος άνθρακα και ύδατος στα συστήματα της βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των ερωτηματολογίων σε αντίστοιχους βαμβακοκαλλιεργητές, τα οποία αξιολογήθηκαν και τα δεδομένα τους χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των αποτυπωμάτων μέση της εφαρμογής Cool Farm Tool.
The 21st century involves many concerns. After the Green Revolution, environmental concern is now widespread in various sectors and levels. For many years the scientific community has been trying to awaken behaviors where the change is now evident even at the level of the simple consumer. Agriculture is one of the major damaging factors for the environment. The application of different cultivation systems, by the producers, with the ultimate aim of reducing environmental nuisance is very positive, as is the preference of consumers for products that have a smaller environmental footprint.
The purpose of the work is to compare the carbon footprint and the water footprint of cotton cultivation in organic and conventional cultivation. Initially, crop irrigation methods and their environmental effects were studied both globally and locally. Then, the greenhouse effect was developed and how agriculture affects it and to what extent. Then, an overview was made in the international literature on the concerns that exist regarding the evolution of these issues over time as well as on the ways of dealing with their effects. Finally, to compare the carbon footprint and the water footprint in the organic and conventional farming systems, the method of questionnaires was used in respective cotton farmers, who were evaluated and their data was used to calculate the footprints through the Cool Farm Tool application.