HEAL DSpace

Προθυμία πληρωμής σε Π.Ο.Π. και Βιολογικά ελληνικά τυριά

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δρίβας, Κυριάκος el
dc.contributor.author Πανταζή, Ανθούλα Μ. el
dc.date.issued 2024-04-22
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8202
dc.description.abstract Τα τυροκομικά προϊόντα αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου από τότε που ο άνθρωπος εξημέρωσε τα μηρυκαστικά ζώα κατά τη Νεολιθική εποχή και κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συντήρησης και αποθήκευσης του νωπού γάλακτος που δεν είχε καταναλωθεί. Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη τυριών παγκοσμίως με τα περισσότερα είδη να εντοπίζονται σε χώρες της Ευρώπης, όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των οικονομιών τους. Τα τυριά ταξινομούνται με διάφορους τρόπους με κριτήριο το είδος του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζοντα, το ποσοστό υγρασίας τους, τη συνεκτικότητα, τον τρόπο παρασκευής, τη λιποπεριεκτικότητα και το χρόνο ωρίμανσής τους. Το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριών είναι κυρίως το αγελαδινό και λιγότερο το πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο κ.τ.λ. Ανάλογα με την υγρασία, τα τυριά κατατάσσονται σε μαλακά τυριά με 55-80% υγρασία, στα ημίσκληρα τυριά με 45-55% υγρασία, στα σκληρά τυριά με 35-45% υγρασία και στα πολύ σκληρά με <35%. Ιδιαίτερη θέση μεταξύ αυτών κατέχουν τα τυριά «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) όπως επίσης και τα Βιολογικά τυριά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται 201 ΠΟΠ τυριά με 23 από αυτά να παράγονται στην Ελλάδα (22 ΠΟΠ και 1 ΠΓΕ). Τα συγκεκριμένα τυριά καταναλώνονται τόσο εντός της χώρας, όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως και σε χώρες εκτός Ε.Ε. με τις οποίες έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες. Άλλη μία κατηγορία πιστοποιημένων τυριών που αξίζει προσοχής λόγω της ωφέλειάς τους τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφορία, είναι τα Βιολογικά τυριά τα οποία φαίνεται να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή και τη ζήτηση των πιστοποιημένων αυτών τυριών είναι πολλοί με κύριο από αυτούς την τιμή. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη η συγκεκριμένη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τυχαίο δείγμα εθελοντών που διαμένουν στην Ελλάδα, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω έτσι ώστε να υπάρχει διάκριση στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών και των τυριών που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές. Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην προθυμία πληρωμής ανάλογα με το είδος του τυριού και τις ανεξάρτητες μεταβλητές της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης, του εισοδηματικού επιπέδου και του τόπου διαμονής των συμμετεχόντων σε κάποιες περιπτώσεις. el
dc.description.abstract Cheese products have been a key part of human diet since the Neolithic era when they faced the problem of preserving and storing raw milk. Today there is a big number of cheese products worldwide, the most of which are found in European countries where the primary sector is a cornerstone of their economies. Cheeses are classified in various ways based on the type of milk from which they are made, their moisture content, consistency, method of preparation, fat content and ripening time. A special place among them is occupied by cheeses with “Protected Designation of Origin” (PDO) or “Protected Geographical Indication” (PGI) as well as Organic cheeses. In the European Union 201 cheeses are registered as PDO, 23 of which are produced in Greece(23 PDO and 1 PGI). These specific cheeses are consumed both within the country , as well as in countries the EU mainly. They are also exported in countries outside the EU with which there are bilateral agreements. Another category of certified cheeses that deserves attention due to their benefits in both consumer’s health and environmental sustainability are Organic cheeses which seem to be preferred more and more from the consumers. The factors that affect the production and demand of certified cheeses are many, the main of which is price. Thus this research was carried out in order to establish if a random sample of Greek consumers are willing to pay an added value for these certified cheeses compared to non-certified cheeses. Statistical analysis proved that willingness to pay is different among the different types of cheese. It is also proved that independent variables such as, age, monthly family income, educational level and region of residence in some cases. en
dc.language.iso el el
dc.subject ΠΟΠ τυριά el
dc.subject Βιολογικά τυριά el
dc.subject Πιστοποίηση el
dc.subject PDO cheese en
dc.subject Organic cheese en
dc.subject Certification en
dc.title Προθυμία πληρωμής σε Π.Ο.Π. και Βιολογικά ελληνικά τυριά el
dc.title.alternative Willingness to pay for PDO and Organic greek cheeses en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account