dc.contributor.advisor |
Καψοκεφάλου, Μαρία |
el |
dc.contributor.author |
Χαλουλάκου, Σταυρούλα Η. |
el |
dc.date.issued |
2024-04-23 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8212 |
|
dc.description.abstract |
Η σπιρουλίνα αποτελεί ένα μικροφύκος με πολλά υποσχόμενο διατροφικό προφίλ. Πολλά από τα συστατικά που περιέχει της αποδίδουν λειτουργικές ιδιότητες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, με τον αριθμό των μελετών που ερευνούν την πιθανή επίδραση της σπιρουλίνας στην υγεία του ανθρώπου να αυξάνονται. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της δόσης της σπιρουλίνας σε δείκτες γλυκαιμίας, την αρτηριακή πίεση και το λιπιδαιμικό προφίλ. 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στην ανασκόπηση και 11 στη μετα-ανάλυση. Φάνηκε πως η σπιρουλίνα έχει στατιστικά σημαντική θετική επίδραση στη γλυκόζη νηστείας, το λιπιδαιμικό προφίλ και τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, δε μπόρεσε να διεξαχθεί σαφές συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση της δόσης της σπιρουλίνας. |
el |
dc.description.abstract |
Spirulina, a microalga with a promising nutritional profile, has attracted significant interest from the scientific community, with numerous studies investigating its functional characteristics and potential impact on human health. The objective of this systematic review and meta-analysis was to study the effects of the dosage of spirulina on glycemic control, blood pressure, and lipid profile. 20 randomized controlled clinical trials met the inclusion criteria and were included in this systematic review, of which 11 were included in the meta-analysis. Spirulina was shown to have a statistically significant effect on fasting glucose, lipid profile, and systolic and diastolic blood pressure. However, no clear conclusion could be drawn regarding the effect of the dose of spirulina. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Spirulina |
en |
dc.subject |
Σπιρουλίνα |
el |
dc.subject |
Καινοτόμα τρόφιμα |
el |
dc.subject |
Novel Foods |
en |
dc.subject |
Γλυκαιμικός έλεγχος |
el |
dc.subject |
Αρτηριακή πίεση |
el |
dc.subject |
Blood Pressure |
en |
dc.subject |
Λιπιδαιμικό προφίλ |
el |
dc.subject |
Lipid profile |
en |
dc.subject |
Glucose metabolism |
en |
dc.title |
Επίδραση της δόσης σπιρουλίνας στο μεταβολισμό της γλυκόζης, την αρτηριακή πίεση και το λιπιδαιμικό προφίλ: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών |
el |
dc.title.alternative |
Effects of spirulina dosage on glucose metabolism, blood pressure, and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) |
el |