Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του ελαιοκομικού κλάδου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και την ανάδειξη παρεμβάσεων αξίας στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της μελέτης είναι να μελετηθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιολάδου στα πλαίσια του νομού και να εντοπιστούν τα κρίσιμα σημεία που παρουσιάζει, τα δυνατά και αδύναμα σημεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, και τέλος να διερευνηθούν οι πιθανές δυνατότητες παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξίας του τελικού προιόντος. Επιδιώκεται λοιπόν, η ανάδειξη μιας σύγχρονης οπτικής στον κλάδο του ελαιολάδου, λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ( π.χ. κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές αλλαγές ) αλλά και της αξιοσημείωτης δυναμικής που παρουσιάζει στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Για την πραγματοποίηση της μελέτης αυτής, θα χρησιμοποιηθούν δευτερογενείς πηγές, όπως ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, κλαδικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία για να παρουσιαστεί η υφιστάμενη κατάσταση του ελαιοκομικού κλάδου στην περιοχή μελέτης, αλλά και πρωτογενείς πηγές, και συγκεκριμένα συνεντεύξεις εμπλεκόμενων μερών, για την καλύτερη διερεύνηση πιθανών παρεμβάσεων αξίας στην εφοδιαστική αλυσίδα.
The subject of this Master's Thesis is the analysis of the current situation of the olive growing sector of the Region of Aitoloakarnania and the identification of value interventions in the entire supply chain.
More specifically, the purpose of the study is to study the entire supply chain of olive oil within the region and to identify the critical points it presents, the strong and weak points of all stakeholders, and finally to investigate the possible interventions in the direction of aid of the value of the final product. It is therefore sought to highlight a modern perspective in the olive oil industry, due to the constantly changing environment (e.g. climate change, geopolitical changes) but also the remarkable dynamics it presents in the Region of Aitoloakarnania.
In order to carry out this study, secondary sources will be used, such as academic literature, industry studies and statistical data to present the current situation of the olive industry in the study area, but also primary sources, namely stakeholder interviews, to better investigate possible value interventions in the supply chain.