Η επιλογή του πώματος και η διαχείριση των αερίων και του SO2 κατά την εμφιάλωση είναι δύο βασικοί παράγοντες της διάρκειας ζωής των εμφιαλωμένων οίνων και μάλιστα πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά. Στην παρούσα μελέτη, ερευνήθηκαν οι μηχανικές και τεχνολογικές ιδιότητες 5 πωμάτων διαφορετικής κατασκευής αλλά και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της γυάλινης φιάλης που επηρεάζουν το κλείσιμο κατά την συσκευασία του οίνου. Χρησιμοποιήθηκαν α) κυλινδρικό πώμα μονοκόμματου φυσικού φελλού, β) τεχνητό κυλινδρικό πώμα από τρίμμα φυσικού φελλού με κλασσική μέθοδο συγκόλλησης με κόλλα κατάλληλη για τρόφιμα, γ) τεχνητό κυλινδρικό πώμα από τρίμμα φυσικού φελλού κατασκευασμένο με την τεχνολογία Diamant, δ) κυλινδρικό συνθετικό πώμα και ε) κεφαλοφόρο πώμα από κρύσταλλο Βοημίας και αξιολογήθηκε η επίδρασή τους σε έναν ερυθρό ξηρό οίνο Αγιωργίτικο και ένα λευκό ξηρό Μοσχοφίλερο κατόπιν εμφιάλωσή τους σε τυπική γυάλινη φιάλη των 750 mL.
Η παρακολούθηση αφορούσε την μελέτη της εξέλιξης των αερίων στον κενό χώρο της φιάλης, την παρουσία του θειώδη ανυδρίτη και την εξέλιξη του χρώματος των οίνων για διάστημα αποθήκευσης 90 ημερών στους 20°C.
Με τους οίνους να χρειάζονται περίπου ένα μήνα για να ισορροπήσουν, παρατηρείται ότι, στο πέρας 3 μηνών από την εμφιάλωση, τα κυλινδρικά πώματα από τρίμμα φελλού διατηρούν περισσότερο σταθερά τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του οίνου, σε σχέση με τον φυσικό φελλό, το συνθετικό πώμα και το γυάλινο κεφαλοφόρο.
The choice of closure and the management of gases and SO2 during bottling are two key factors in the shelf life of bottled wines, even before they are placed on the market. In the present study, the mechanical and technological properties of 5 closures of different technology were investigated, as well as the technological characteristics of the glass bottle that affect the closure during wine packaging. In this study a) one-piece natural cork cylindrical closure, b) technical cylindrical stopper which consist of glued micro granules of natural cork with classic food-grade adhesive bonding method,, c) technical cylindrical stopper of micro granules made with Diamant technology, d) synthetic cylindrical closure and e) Bohemian crystal T-cork stopper were used and evaluated their effect on a red dry Agiorgitiko wine and a white dry Moschofilero wine after bottling in a standard 750 mL glass bottle.
The monitoring concerned the study of the evolution of gases in the headspace of the bottle, the presence of sulfuric anhydride and the evolution of the color of the wines for a storage period of 90 days at 20°C.
Since the wines need about 1 month to equilibrate, it is observed that, after 3 months of bottling, the cylindrical closures made of micro granules maintain more consistently the technological characteristics of the wine, compared to the natural cork, the synthetic closure and the glass T-stopper.