Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη εκπονήθηκε τον Οκτώμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνων με σκοπό την αξιολόγηση ενός μικροβιακού εμβολίου στον σπόρο τομάτας (Solanum L. lycopersicum) και κολοκυθιού (Cucurbita L. pepo) σε βιολογική και συμβατική καλλιέργεια. Τα φυτά τομάτας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες συμβατικής καλλιέργειας θερμοκηπίου ενώ τα φυτά κολοκυθιάς αναπτύχθηκαν σε συνθήκες βιολογικής καλλιέργειας αγρού. Και στα δυο πειράματα έγινε σύγκριση δυο διαφορετικών ποικιλιών. Τα φυτά αναπτύχθηκαν στο έδαφος ακολουθώντας όλα τα πρωτοκόλλα καλής θρέψης και καλλιεργητικής φροντίδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, έγινε καθημερινή καταγραφή της εμπορεύσιμής και μη εμπορεύσιμης παραγωγής, των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των επιμολύνσεων. Πάρθηκαν δείγματα εδάφους σε τρία στάδια της καλλιέργειας και λήφθηκαν δείγματα φυτικών ιστών σε δύο στάδια της καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα, παρουσίασαν θετική επίδραση στην καλλιέργεια κολοκυθιάς, ενώ στην καλλιέργεια τομάτας παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή χωρίς σαφή επίδραση στα θρεπτικά στοιχεία.
The present postgraduate study was conducted in October 2022 and June 2023 at the Laboratory of Horticultural Crops, Agricultural University of Athens in order to evaluate a microbial inoculant on tomato (Solanum L. lycopersicum) and zucchini (Cucurbita L. pepo) seed in organic and conventional cultivation. Tomato plants were grown under conventional greenhouse cultivation conditions while zucchini plants were grown under organic field conditions. In both experiments two different varieties were compared. The plants were grown in soil following all protocols of good nutrition and cultural care. Throughout the experiments, daily records of marketable and non-marketable production, quality characteristics and contamination were made. Soil samples were taken at three stages of cultivation and plant tissue samples were taken at two stages of cultivation. The results, showed a positive effect in zucchini cultivation, while in tomato cultivation, showed positive effects on production with no clear effect on nutrients.