dc.contributor.advisor |
Οικονόμου, Γαρυφαλιά |
el |
dc.contributor.author |
Μάππας, Απόστολος Γ. |
el |
dc.date.issued |
2024-09-16 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8301 |
|
dc.description.abstract |
Την καλλιεργητική περίοδο 2022-2023 στο χωριό Ναρθάκι Φαρσάλων εγκαταστάθηκε πείραμα αγρού με σκοπό την αξιολόγηση της επίδρασης του εκχυλίσματος φυκών Ascophyllum Nodosum στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τεσσάρων γενοτύπων βυνοποιήσιμου κριθαριού (G13-04-22Α , G13-04-62, G13-38-59Α και Fortuna) σε σχέση με την απλή εφαρμογή αζωτούχου λιπάσματος (ουρίας). Επίσης, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της επίδρασης του φαινολογικού σταδίου της καλλιέργειας που έγινε η εφαρμογή του εκχυλίσματος Ascophyllum Nodosum καθώς και αξιολόγηση των γενοτύπων βυνοποιήσιμου κριθαριού διαφορετικής πρωιμότητας ως προς την προσαρμογή τους στις κλιματικές συνθήκες της Θεσσαλίας. Το πειραματικό σχέδιο που ακολουθήθηκε ήταν αυτό των τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων σε 3 επαναλήψεις. Μελετήθηκε η επίδραση του εκχυλίσματος φυκών Ascophyllum nodosum στα αποδοτικά χαρακτηριστικά, όπως το αδέλφωμα, η απόδοση σε βιομάζα και σε καρπό και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως βλαστικότητα κόκκων, περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μέγεθος κόκκου (βυνοποιήσιμο μέγεθος >2,2 mm και μέγεθος > 2,5mm). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι το αδέλφωμα επηρεάστηκε θετικά από την προσθήκη βιοδιεγέρτη Ascophyllum Nodosum για τους όψιμους γονοτύπους που χρησιμοποιήθηκαν. Επιπρόσθετα, οι πρώιμοι γενότυποι αύξησαν την απόδοση σε βιομάζα και σε σπόρο. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά επηρεάστηκαν και αυτά. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μια εξισορρόπηση στην περιεκτικότητα στην πρωτεΐνη στα αυστηρά πλαίσια που θέτει η ζυθοποιία. Τέλος, εντοπίστηκε μια αυξητική τάση στο βυνοποιήσιμο μέγεθος κόκκου και μια στατιστικά σημαντική αύξηση στο μέγεθος κόκκου > 2,5mm. |
el |
dc.description.abstract |
In the 2022-2023 growing season, a field experiment was set up in the village of Narthaki - Farsala, with the aim of evaluating the effect of Ascophyllum Nodosum algae extract on the qualitative and quantitative characteristics of four malting barley genotypes (G13-04-22A, G13-04-62, G13-38- 59A and Fortuna) in relation to the simple application of nitrogen fertilizer (urea). Also evaluation of the effect of the phenological stage of the crop where the Ascophyllum Nodosum extract is applied and evaluation of malting barley genotypes of different earliness in terms of their adaptation to the climatic conditions of Thessaly. The experimental design followed was that of randomized complete groups in 3 replications. The effect of Ascophyllum nodosum algal extract on yield traits such as tillering, biomass and seed yield and quality traits such as grain germination, protein content and grain size (maltable size >2.2 mm and size >2.5 mm) was studied ). According to the results we can find that the tillering was positively affected by the addition of Ascophyllum Nodosum biostimulator for the late genotypes used. Additionally the early genotypes increased biomass and seed yield. The quality characteristics were also affected. Which specifically observed a balance in protein content within the strict framework set by the brewery. An increasing trend in maltable grain size and a statistically significant increase in grain size > 2.5mm was also found. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Βυνοποιήσιμο κριθάρι |
el |
dc.subject |
Βιοδιεγέρτης |
el |
dc.subject |
Ascophyllum Nodosum |
en |
dc.subject |
Malting barley |
en |
dc.subject |
Biostimulator |
en |
dc.title |
Επίδραση εκχυλίσματος φυκών Ascophyllum nodosum στα αποδοτικά, ποιοτικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά σε γενοτύπους βυνοποιήσιμου κριθαριού |
el |
dc.title.alternative |
Effect of Ascophyllum nodosum algal extract on yield, quality and agronomic traits in malting barley genotypes |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία |
el |