dc.contributor.advisor |
Μαλινδρέτος, Γεώργιος |
el |
dc.contributor.author |
Καραντζιάς, Βασίλειος Α. |
el |
dc.date.issued |
2024-11-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8346 |
|
dc.description.abstract |
Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη έχει ως αντικείμενο «Η δημιουργία και η διερεύνηση του Food Waste. Η οπτική των καταναλωτών. Εμπειρική διερεύνηση». Το φαινόμενο του Food Waste (δηλαδή της σπατάλης των τροφίμων) εξετάστηκε, με την βοήθεια της επιστημονικής διερεύνησης. Για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει διαιρεθεί η παρούσα εργασία σε δυο τμήματα. Το πρώτο τμήμα είναι το θεωρητικό, όπου αναφέρεται στις εννοιολογικές διαστάσεις του φαινόμενου, έχοντας σαν αφετηρία το πως και πότε ξεκίνησε μέσα στο χρόνο εν συνεχεία το πώς εξελίχθηκε φτάνοντας μέχρι το παρών. Βάσει της ανάλυσης γίνεται αντιληπτό ότι, καθοριστικός παράγοντας της σπατάλης των τροφίμων είναι η εφοδιαστική αλυσίδα και τα επιμέρους τμήματα. Στην πορεία έγινε προσέγγιση στην συμπεριφορά του καταναλωτή, και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που αντιλαμβάνεται το φαινόμενο καθώς και την ιεράρχηση των αναγκών του. Επιπλέον τέθηκαν και δυο ερευνητικές υποθέσεις. Η πρώτη ερευνητική υπόθεση αφορά την εφαρμογή της λίστας ψωνίσματος ως τρόπο μείωσης του φαινομένου του Food Waste. Η δεύτερη ερευνητική υπόθεση αφορά την πιο συνηθισμένη κατηγορία τροφίμων που αυξάνει το Food Waste που δεν είναι άλλη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, έγινε μετάβαση στο δεύτερο κομμάτι της διατριβής, που έχει άμεση σχέση με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 200 ατόμων. Δόθηκαν ερωτηματολόγια, και μέσω αυτών προέκυψαν συμπεράσματα τα οποία είτε σύγκλιναν με τις υπάρχουσες μελέτες του φαινομένου είτε είχαν κάποιες μικρές αποκλίσεις. Συμπερασματικά, έγινε κατανοητό ότι πρέπει να γίνεται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έρευνα με σκοπό να περιοριστεί με καλύτερο τρόπο το φαινόμενο του Food Waste. Επιπλέον, ότι αφορά τις ερευνητικές υποθέσεις, η εφαρμογή της λίστας ψωνίσματος επιβεβαιώθηκε σαν ερευνητική υπόθεση, ενώ σχετικά με την δεύτερη ερευνητική υπόθεση η κατηγορία των πιο συνηθισμένων τροφίμων που οδηγούν στο Food Waste δεν είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά τα φρούτα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και άλλες ερευνητικές εργασίες. |
el |
dc.description.abstract |
The subject of this postgraduate study is "The creation and investigation of Food Waste. The consumer perspective. Empirical investigation'. The phenomenon of Food Waste was examined with the help of scientific investigation. For this very reason, this work has been divided into two sections. The first part is the theoretical part, where it refers to the conceptual dimensions of the phenomenon, starting with how and when it started in time, then how it evolved until now. Based on the analysis, it is understood that the supply chain and the individual departments are a determining factor in food waste. Along the way, an approach was made to the behavior of the consumer, and more specifically to the way he perceives the phenomenon as well as the prioritization of his
needs. In addition, two investigative cases were raised. The first research hypothesis concerns the implementation of the shopping list as a way of reducing the phenomenon of Food Waste. The second research hypothesis concerns the most common food category that increases Food Waste which is none other than dairy products. Thus, a transition was made to the second part of the thesis, which is directly related
to the research carried out on a sample of 200 people. Questionnaires were given, and through them conclusions were reached which either converged with the existing studies of the phenomenon or had some minor deviations. In conclusion, it was understood that research should be done, at regular intervals, in order to limit the
phenomenon of Food Waste in a better way. Furthermore, regarding the research hypotheses, the application of the shopping list was confirmed as a research hypothesis, while regarding the second research hypothesis, the most common food category that leads to Food Waste is not dairy products but fruits, which confirm other research works. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Food waste |
en |
dc.subject |
Οπτική καταναλωτή |
el |
dc.subject |
Διατροφική αλυσίδα |
el |
dc.subject |
Συμπεριφορά καταναλωτή |
el |
dc.subject |
Consumer behavior |
en |
dc.subject |
Supply chain |
en |
dc.title |
Δημιουργία και διαχείριση Food Waste: η οπτική των καταναλωτών. Εμπειρική διερεύνηση |
el |
dc.title.alternative |
Creation and management of Food Waste: the consumer perspective. Empirical investigation |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη |
el |