dc.contributor.advisor |
Σάββας, Δημήτριος |
el |
dc.contributor.author |
Δημητρίου, Πηνελόπη Μαρία Κ. |
el |
dc.date.accessioned |
2024-11-08 |
|
dc.date.available |
2024-11-08 |
|
dc.date.issued |
2024-11-08 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/8352 |
|
dc.description.abstract |
Το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι η θεμέλιος βάση της γεωργικής παραγωγικής
διαδικασίας και πρέπει να ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες της κάθε βιώσιμης
οικονομικά αγροτικής επιχείρησης, που απευθύνεται στη διεθνή αγορά. Ειδικότερα η
παραγωγή σποροφύτων στην Ελλάδα έχει κομβική σημασία για τη γεωργία και μπορεί να
επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος των εισροών, οι κλιματικές
συνθήκες, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, οι αγροτικές πρακτικές και η ζήτηση
στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή φυταρίων τομάτας στην Ελλάδα είναι μια
σημαντική αγροτική δραστηριότητα, καθώς η τομάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και
καλλιεργούμενα λαχανικά στη χώρα καταλαμβάνοντας σημαντική έκταση. Η Ελλάδα έχει
ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια τομάτας, με αποτέλεσμα να
καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες, τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για επεξεργασία
κονσερβοποίησης .
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εστιάζεται στην συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών
μεθόδων ελέγχου της ανάπτυξης σποροφύτων τομάτας στο φυτώριο. Η ερευνητική ιδέα
ήταν να μελετηθεί η επίδραση αβιοτικών και χημικών παραγόντων πάνω στην ανάπτυξη
σποροφύτων δύο ποικιλιών τομάτας και εν συνεχεία η ενδεχόμενη επίδραση των ίδιων
παραγόντων στην παραγωγή καρπού, όταν τα φυτάρια που δέχτηκαν τις μεταχειρίσεις
αυτές μεταφυτευτούν στο θερμοκήπιο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο
Κηπευτικών Καλλιεργειών (Ε.Κ.Κ.), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.), υπό
την επίβλεψη του καθηγητή κ. Δ. Σάββα.
Πιο συγκεκριμένα το πειραματικό μέρος χωρικά και χρονικά περιλάμβανε δύο φάσεις: α)
Η πρώτη φάση αφορούσε την εγκατάσταση της πειραματικής καλλιέργειας του όλου
ερευνητικού σχεδιασμού και αυτή έγινε στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας
παραγωγής φυτωριακού υλικού του Δημήτριου Κωνσταντίνου στο Καινούργιο Αγρινίου
Αιτωλοακαρνανίας κατά το διάστημα Φεβρουάριου 2022 – Ιούλιου 2022 (03/02/2022
16/07/2022). β) Η δεύτερη φάση αφορούσε τις απαιτούμενες χημικές και βιοχημικές
αναλύσεις, που προβλέπονταν από τον πειραματικό σχεδιασμό και πραγματοποιήθηκε
στο χώρο των εργαστηρίων του Ε.Κ.Κ., αξιοποιώντας τα κατάλληλα όργανα και τον
εργαστηριακό εξοπλισμό του εργαστηρίου.
Στις παρακάτω ενότητες γίνεται: α) περιγραφή των ποικιλιών και αξιολόγηση ως προς την
απόδοση τους, β) καταγραφή βιομετρικών παρατηρήσεων φαινοτυπικού χαρακτήρα, γ)
χημικός προσδιορισμός θρεπτικών στοιχείων σε δείγματα σποροφύτων, και δ) Στατιστική
επεξεργασία, ανάλυση δεδομένων και αποτελέσματα. |
el |
dc.description.abstract |
The multiplicative material is the foundation base of the agricultural productive
process and should absolutely meet the requirements of each and every one
financially sustainable agricultural business, targeting the international market. In
particular seedlings production in Greece is of crucial importance for agriculture and
may be affected by various factors, such as the inflows cost, the climate conditions,
the scientific and technological evolution, the agricultural practices and the market
demand. In this context the production of tomato plants in Greece is a significant
agricultural activity, as tomato is one of the most popular cultivated vegetables in the
country occupying a considerable area. Greece has favorable climatic conditions for
the cultivation of tomato plants, resulting in the cultivation of several varieties, both
for fresh consumption and for canning processing.
This master’s thesis focuses on the comparative evaluation of alternative control
methods to the growth of tomato seedlings in the nursery. Τhe research idea was to
study the effect of abiotic and chemical factors on the growth of two tomato varieties
seedlings and subsequently the possible effect of the same factors on seed
production, when seedlings which have received these treatments are transplanted
into a greenhouse. This study was conducted in the Laboratory of Vegetable
Production of the Agricultural University of Athens under the supervision of professor
D. Savva.
More specifically, the experimental part spatially and chronologically included two
phases:
a) the first phase involved the establishment of the experimental culture of the
entire research design and this was done in the greenhouse facilities of the
nursery production company of Dimitrios Konstantinos in Kainourgio in the
district of Agrinio Aitoloakarnania during the period of February 2022-July
2022 (03.02.2022-16.07.2022).
b) the second phase involved the required chemical and biochemical analyses
predicted by the experimental design and conducted in the area of the
laboratories of the L.V.P., using the appropriate instruments and laboratory
equipment of the laboratory.
Τhe following sections: 1. describe the varieties and evaluate their performance, 2.
recording of biometric observations of a phenotypic nature, 3. chemical
determination of nutrients in seedling samples, 4. statistical processing, data analysis
and results. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Καταπόνηση αλατότητας |
el |
dc.subject |
Καταπόνηση χαμηλής θερμοκρασίας |
el |
dc.subject |
Φυτορυθμιστικές ουσίες |
el |
dc.subject |
Ekstasi |
en |
dc.subject |
Bellfort |
en |
dc.subject |
Salinity stress |
en |
dc.subject |
Cold stress |
en |
dc.subject |
Plant growth regulators |
en |
dc.title |
Συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών μεθόδων ελέγχου της ανάπτυξης σποροφύτων τομάτας στο φυτώριο |
el |
dc.title.alternative |
Comparative evaluation of alternative control methods to the growth of tomato seedlings in the nursery |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών |
el |