Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν φτάνει ποτέ στο τελικό στάδιο κατανάλωσης και καταλήγει να χάνεται ή να σπαταλιέται κάθε χρόνο. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα απόβλητα τροφίμων, μετά από κατάλληλη επεξεργασία δύναται να μετατραπούν σε ασφαλή για κατανάλωση ζωοτροφές και να ενσωματωθούν στη διατροφή των ζώων, προσφέροντας μια βιώσιμη εναλλακτική έναντι των συμβατικών ζωοτροφών. Αυτή η πρακτική όχι μόνο μειώνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά προωθεί και μια πιο βιώσιμη και αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, ευνοώντας ταυτόχρονα την κυκλική οικονομία στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Δεδομένου ότι από το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτρέψει την χρήση μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών από μη μηρυκαστικά σε ζωοτροφές μη μηρυκαστικών ζώων είναι πιθανό στο μέλλον να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά τέτοιο κοτόπουλο και χοιρινό κρέας.
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τα οφέλη και τα πιθανά εμπόδια στην χρήση υπολειμμάτων φαγητού στα σιτηρέσια παραγωγικών ζώων. Μέσω ερωτηματολογίου, εξετάστηκε η αντίληψη και η αποδοχή του κοινού για την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, ενώ η ανάλυση των δεδομένων έγινε με την χρήση του προγράμματος IBM SPSS Statistics 20.0.0. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου οι μισοί θα αγόραζαν ένα τέτοιο προϊόν καθώς δεν θεωρούν ότι είναι κατώτερης ποιότητας, αλλά ασφαλές. Η επιπλέον έκθεση σε πληροφορίες οι οποίες εξηγούν την σημασία παραγωγής κρέατος με μοντέλα κυκλικής οικονομίας-πέραν του περιβάλλοντος-δεν φάνηκε να σχετίζεται με διαφορές στην πρόθεση αγοράς τέτοιων προϊόντων, όπως και κανένα δημογραφικό στοιχείο όπως το φύλο η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης
According to data from the Food and Agriculture Organization (FAO), approximately one-third of the food produced worldwide never reaches the final stage of consumption and ends up being lost or wasted each year. Recent research has shown that food waste, after appropriate processing, can be converted into safe animal feed and incorporated into livestock diets, offering a sustainable alternative to conventional feed. This practice not only mitigates environmental challenges, but also promotes a more sustainable and efficient use of available resources, while simultaneously fostering circular economy principles in agricultural production and livestock farming. Since 2021, the European Union has allowed the use of processed animal proteins from non-ruminants in feed for non-ruminant animals. It is therefore likely that such chicken and pork products will enter the Greek market in the future.
This study reviews the literature on the benefits and potential barriers to the use of food waste in livestock feed. Using a questionnaire, the study examined public perception and acceptance of the consumption of such products, with data analysis conducted using IBM SPSS Statistics 20.0.0. The results showed that approximately half of the participants would purchase such products, as they do not perceive them to be of inferior quality but rather consider them safe. Additional exposure to information explaining the significance of meat production through circular economy models—beyond environmental benefits—did not appear to influence purchase intention for such products. Similarly, demographic factors such as gender, age, and education level were not associated with differences in purchase intention.