HEAL DSpace

Ανάλυση των διαστάσεων αειφορίας στα παγκόσμια συστήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας του κακάο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσουλφάς, Ιωάννης el
dc.contributor.author Γέρου, Παναγιώτα Γ. el
dc.date.accessioned 2025-02-18
dc.date.available 2025-02-18
dc.date.issued 2025-02-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/8409
dc.description.abstract Το κείμενο αναφέρεται στις προκλήσεις και τις δυνατότητες του τομέα του κακάου σε διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα της παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού. Ειδικότερα, επισημαίνεται η ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διεθνών ρυθμίσεων, οι οποίες, αν και έχουν θετικές προθέσεις, συχνά δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την παραγωγή κακάου, όπως η αποδάσωση, η φτώχεια των αγροτών και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (παιδική εργασία, φυλετικές ανισότητες). Οι διεθνείς συμφωνίες για τη βιωσιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού είναι ανεπαρκείς, και συχνά δεν επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή ή πρόοδο στον τομέα. Το μέλλον απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των φορέων (κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, ΜΚΟ) για την εφαρμογή νέων στρατηγικών που θα διασφαλίζουν τις ανάγκες των παραγωγών, με έμφαση στην ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών, στη διαφάνεια και στις βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Οι τάσεις δείχνουν ότι η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού, αν και απαιτείται σημαντική επένδυση για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καλλιεργειών κακάου και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες των εντεινόμενων πιέσεων στις αγροτικές περιοχές. el
dc.description.abstract The text addresses the challenges and opportunities within the cocoa sector at an international level, focusing on the sustainability of production and supply chains. Specifically, it highlights the need to enhance the effectiveness of international regulations, which, although well-intentioned, often fail to adequately address environmental and social issues linked to cocoa production, such as deforestation, farmer poverty, and human rights violations (child labor, gender inequalities). The international agreements on supply chain sustainability are insufficient and often do not bring about meaningful change or progress in the sector. The future requires enhanced collaboration between stakeholders (governments, businesses, NGOs) to implement new strategies that meet the needs of producers, focusing on empowering smallholders, transparency, and sustainable business practices. Trends indicate that public-private partnerships can help create resilient supply chains, although significant investment is necessary to ensure cocoa crop sustainability and to prevent the negative effects of mounting pressures on rural areas. en
dc.language.iso el el
dc.subject Σπόροι κακάου el
dc.subject Κακάο el
dc.subject Εφοδιαστική αλυσίδα el
dc.subject Αειφορία el
dc.subject Σοκολάτα el
dc.subject Cocoa en
dc.subject Supply chain en
dc.subject Sustainability en
dc.subject Chocolate en
dc.subject Cocoa beans en
dc.title Ανάλυση των διαστάσεων αειφορίας στα παγκόσμια συστήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας του κακάο el
dc.title.alternative Analysis of sustainability dimensions in global cocoa supply chain systems en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account