Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η μελέτη της προθυμίας πληρωμής στο ελαιόλαδο
και οι διάφοροι παράγοντες που το επηρεάζουν. Η συγκεκριμένη εργασία ερευνά την
καταναλωτική συμπεριφορά στην αγορά ελαιόλαδου, την προθυμία πληρωμής για προϊόντα
ποιοτικά ανώτερα καθώς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με τα ποιοτικά
χαρακτηριστικά, τη συσκευασία, τη γεωγραφική προέλευση.
Έγινε χρήση πρωτογενών καθώς και δευτερογενών δεδομένων, ώστε να μπορέσει να εξετάσει
το πως οι καταναλωτές θα αντιδρούσαν κατά την αγορά ελαιόλαδου, εστιάζοντας κυρίως τι
προτιμούν οι καταναλωτές αλλά και ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας κατά την απόφαση
τους για την αγορά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ένα ποιοτικό ελαιόλαδο και με υψηλά
χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά του σε συνάρτηση με την τιμή του.
Επιπλέον, στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι διαφορές των καταναλωτών ανάλογα με
την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και την περιοχή στην οποία
κατοικούν, που όλα αυτά επιδρούν στην τελική τους απόφαση για την αγορά ενός ποιοτικού
ελαιόλαδου.
Συμπερασματικά, βλέπουμε πως τόσο από την έρευνα που διεξήχθη αλλά και μέσα από την
έρευνα το ελληνικό ελαιόλαδο φαίνεται πως έχει σημαντική θέση τόσο στην ελληνική όσο και
στη διεθνή αγορά και πως οι Έλληνες καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν προϊόντα
υψηλής ποιότητας ακόμη και σε υψηλότερη τιμή.
The aim of this thesis is to study the willingness to pay for olive oil and the various factors that
influence it. This thesis investigates consumer behavior in the olive oil market, willingness to
pay for products of superior quality and consumer preferences regarding quality
characteristics, packaging, geographical origin.
Primary as well as secondary data was used to be able to examine how consumers would
react when buying olive oil, focusing mainly on what consumers prefer and what is the
determining factor in their purchasing decision.
The results of the research showed that quality olive oil and with high characteristics is
particularly important for the purchase of olive oil in relation to its price. Furthermore, this paper
presents the differences of consumers according to age, gender, income, educational level,
and the region in which they live, all of which influence their final decision to buy quality olive
oil.
In conclusion, we can see that both from the research conducted and through the survey,
Greek olive oil has a prominent position in both the Greek and international markets and that
Greek consumers are willing to buy high quality products even at a higher price.
Scientific area: Olive oil supply chain
Key words: