dc.contributor.advisor |
Καζαντζής, Χρήστος |
el |
dc.contributor.author |
Λίτος, Ιωάννης Α. |
el |
dc.date.issued |
2010-05-14T |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/84 |
|
dc.description.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής ερευνητικής εργασίας είναι ο λογισμός κόστους προϊόντων αλλαντοποιίας με βάση συστήματα παραδοσιακής και σύγχρονης κοστολόγησης. Τα οικονομικά στοιχεία για την πραγματοποίηση της εργασίας αυτής ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και αντλήθηκαν από την εταιρία Αλλαντικά DIANIK A.E. που εδρεύει στην πόλη του Πειραιά.
Τα προϊόντα αλλαντοποιίας που κοστολογούνται στην παρούσα εργασία είναι τα προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από σύγκοπτο κρέας (μορταδέλα, λουκάνικα Φρανκφούρτης), τα προϊόντα θερμικής επεξεργασίας από αυτοτελή τεμάχια κρέατος (στήθος γαλοπούλας, ζαμπόν μπούτι), τα προϊόντα ωρίμανσης από σύγκοπτο κρέας (π.χ. σαλάμι αέρος τύπου Λευκάδος) και τα χωριάτικα λουκάνικα τύπου Τρικάλων.
Το σύστημα κοστολόγησης που επιλέχθηκε για τον λογισμό του κόστους ύστερα και από την ανάλυση των συστημάτων κοστολόγησης (κεφ. 3) είναι η κατά φάση κοστολόγηση (Process Costing). Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε στα διαγράμματα ροής (φασεολόγια) που αντλήθηκαν μέσα από την εταιρία Αλλαντικά DIANIK A.E., με αποτέλεσμα το κάθε διάγραμμα ροής να διασπαστεί σε τέσσερις φάσεις και το κόστος να παρουσιάζεται τόσο κατά φάση όσο και συνολικά (ως άθροισμα των τεσσάρων φάσεων) και φυσικά ως κόστος παραγωγής προϊόντος ανά κιλό. |
el |
dc.description.abstract |
Object of the present postgraduate inquiring work is the cost accounting of meat factory products. The financial elements are based on reality and they are derived by the company Meat Products DIANIK S.A., which is placed in Piraeus, Greece.
The meat products that are costing in this study are: products of thermal elaboration from meat contraction (mortadelle, Frankfurter sausage), products of thermal elaboration from integral meat parts ( turkey chest, ham leg), ripening products from meat contraction (Lefkas salami) and Trikala country sausages.
The costing system that is chosen is Process costing because after the analysis in chapter three it fitted better than the others to fulfill the purpose of this study. This system implemented in the flowcharts which derived from company Meat Products DIANIK S.A. and break every flowchart in four processes. The cost is estimated for every process, and the sum from the four processes gives the total cost for each meat product. Finally is estimated the cost per kilo for every product. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject.other |
Βιομηχανία κρέατος |
el |
dc.subject.other |
Προϊόντα κρέατος |
el |
dc.subject.other |
Ανάλυση κόστους |
el |
dc.title |
Λογισμός κόστους προϊόντων αλλαντοποιίας με βάση συστήματα παραδοσιακής και σύγχρονης κοστολόγησης |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |
dc.subject.agrovoc |
Meat industry |
en |
dc.subject.agrovoc |
Meat products |
en |
dc.subject.agrovoc |
Cost analysis |
en |