Αντικείμενο έρευνας αποτέλεσε η απομόνωση, η ανάλυση και ο
χαρακτηρισμός συστατικών του σκόρδου (πτητικών και μη πτητικών δευτερογενών
μεταβολιτών) που παράγεται στον Β. Έβρο και ειδικότερα στην περιοχή της Ν.
Βύσσας, συγκρινόμενο με εγχώριο καλλιεργούμενο και σε άλλες περιοχές ( Τεγέα,
Χαλκίδα, Νεάπολη) καθώς και σκόρδου εισαγόμενο από άλλες χώρες (Κίνα και
Αργεντινή).
Η παραλαβή των συστατικών των δειγμάτων του σκόρδου πραγματοποιήθηκε
με μεθόδους απόσταξης και εκχύλισης, ενώ η ανάλυση και ο χαρακτηρισμός τους
επιτεύχθηκε με σύγχρονες τεχνικές ενόργανης χημικής ανάλυσης όπως Αέρια
Χρωματογραφία - Φασματομετρία Μαζών (Gas Chromatography – Mass
Spectrometry, GC-MS) για τον ποιοτικό προσδιορισμό και Αέρια Χρωματογραφία
με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (Gas Chromatography-Flame Ionization Detector, GCFID)
για τον ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών των δειγμάτων.
Στη συνέχεια ακολούθησε η μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης του σκόρδου σε
συνδυασμό με ελαιόλαδο σε διάρκεια 3 εβδομάδων.
Title of thesis: Study of the active compounds of garlic (allium sativum L.) cultivated in the
area of N.Vissa.
The subject of this research was the isolation and characterization of garlic (volatile
or non volatile secondary metabolites) which is produced in the area of N. Evros and
especially in the area of Southern Vissa as well as others cultivated in other areas of
Greece (Chalcida, Tegea, Neapolis) and garlic imported from foreign countries (China
and Argentina).
The samples of garlic were derived with methods of hydro distillation and extraction,
while the analysis and the characterization succeeded with modern techniques of
instrumental analysis like Gas Chromatography – Mass Spectrometry and Gas
Chromatography with a Flame Ionization Detector (GC-FID).
In addition, followed a study of the antioxidant activity of garlic combined with
olive oil in a period of three weeks time.