HEAL DSpace

Ποσοτικός προσδιορισμός του διμεθυλοσουλφιδίου σε οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος el
dc.contributor.author Κυραλέου, Μαρία Σ. el
dc.date.issued 2010-01-14
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/33
dc.description.abstract Στη μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός των συγκεντρώσεων του διμέθυλο σουλφιδίου (DMS) σε ερυθρούς και ροζέ οίνους από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Οι οίνοι προήλθαν από οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος, στις περιοχές της Νάουσα και του Αμυνταίου, και από διαφορετικές χρονιές παραγωγής. Στη συνέχεια έγινε υπολογισμός του δυνητικού διμέθυλο σουλφιδίου (PDMS), το οποίο εκτιμάται ότι θα μεταβεί στην ελεύθερη και συμμετέχοντα στην οσμή μορφή του, ύστερα από παλαίωση στους οίνους. Το ελεύθερο διμέθυλο σουλφίδιο και το δυνητικό διμέθυλο σουλφίδιο, το οποίο απελευθερώθηκε με θέρμανση σε αλκαλικό περιβάλλον, προσδιορίστηκαν με αέρια χρωματογραφία σε συνδυασμό με φασματογραφία μαζών (GC-MS) μετά από την εφαρμογή μικροεκχύλισης στερεάς φάσης (SPME) στα δείγματα. Ελέγχθηκε η επίδραση του χρόνου παλαίωσης ανάλογα με τη χρονιά παραγωγής και του τύπου του οίνου. Παρατηρήθηκε τάση αύξησης του ελεύθερου DMS με τα χρόνια παλαίωσης και τάση μείωσης του δυνητικού DMS με τα χρόνια παλαίωσης. Επίσης, παρατηρήθηκαν σχετικά ίδιες συγκεντρώσεις του ελεύθερου DMS (p>0,05) και αυξημένες PDMS(p<0,05) στους ροζέ οίνους σε σχέση με τους ερυθρούς. Στους ερυθρούς οίνους ελέγχθηκε επιπλέον ο τύπος του εδάφους που καλλιεργήθηκαν τα πρέμνα, χωρίς να διαπιστωθεί επίδραση στο ελεύθερο DMS και στο PDMS (p>0,05) από όξινα ή αλκαλικά εδάφη , καθώς και η επίδραση της ηλικίας των πρέμνων που ήταν εμφανής μόνο στις συγκεντρώσεις του PDMS (p<0,05). el
dc.description.abstract In this study, dimethyl sulfide (DMS) quantification was realized in red and rosé wines from Xinomavro variety. The research was carried out with wine samples of different vintages from wineries located in Naousa and Amintaio. In these samples potential dimethyl sulfide (PDMS) was also quantified, considered to be transformed into his free form, after ageing. Wines free DMS and PDMS (estimated indirectly after release of free DMS under heating in alkaline conditions), were quantified by solid-phase microextraction (SPME) followed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS). The ageing effect, according wine type and vintage was controlled. It was observed that DMS and PDMS had a tendency to increase and decrease, respectively, during ageing. Similar DMS (p > 0.05) and increased PDMS (p < 0.05) values were found in rosé wines when compared to red wines. Moreover, in red wines, the soil type influence of the studied vineyards was investigated without finding any influence on both DMS and PDMS (p>0.05) whereas the vine age seemed to have an influence only on DMS levels (p < 0.05). en
dc.language.iso el el
dc.subject.other Κόκκινο κρασί el
dc.title Ποσοτικός προσδιορισμός του διμεθυλοσουλφιδίου σε οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el
dc.subject.agrovoc Red wine en


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account