Για την Ελλάδα η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί έναν από τους πιο
παραδοσιακούς κλάδους της κτηνοτροφίας. Η παραγωγή του γάλακτος και των
παραπροϊόντων του, όπως το τυρί και το γιαούρτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την
ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας. Η ποιότητα δε των ελληνικών προϊόντων
είναι εξαιρετική και εκτιμάται διεθνώς, καθώς γίνονται εξαγωγές σε παγκόσμιο
επίπεδο.
Το παρόν επιχειρηματικό σχέδιο εξετάζει τη σύσταση (ίδρυση, εγκατάσταση
και λειτουργία) αιγοτροφικής μονάδας στο νομό Εύβοιας. Η δραστηριότητα της
μονάδας θα συνίσταται στην επεξεργασία της πρώτης ύλης που είναι το κατσικίσιο
γάλα για τη δημιουργία ενός άρτιου και ποιοτικού τελικού προϊόντος, δηλαδή τυριού
υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο δύναται να εμπορεύεται στο εξωτερικό. Στις
δραστηριότητες εκμετάλλευσης της μονάδας μπορεί να περιληφθεί και η εμπορία
αρνιού.
Το πρώτο κεφάλαιο συνοψίζει τα κύρια σημεία του εν λόγω επιχειρηματικού
σχεδίου. Στο 2
ο
και το 3
ο
κεφάλαιο γίνεται ανάλυση του κλάδου της μεταποίησης
στην Ελλάδα καθώς και της βιομηχανίας τυριού. Στο 4
ο
κεφάλαιο γίνεται
λεπτομερής αναφορά για τη σύσταση της επιχείρησης και πιο συγκεκριμένα γίνεται
αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο και στον εσωτερικό τρόπο στελέχωσής της. Το 5
κεφάλαιο υλοποιεί το στρατηγικό προγραμματισμό της επιχείρησης.
Στο 6
ο
κεφάλαιο διεξάγεται τμηματοποίηση της αγοράς με την υιοθέτηση
όλων των απαραίτητων επιχειρηματικών πολιτικών. Το 7
ο
κεφάλαιο ορίζει το
χωροταξικό σχέδιο των κτιριακών εγκαταστάσεων και το κεφάλαιο 8 παρουσιάζει
την αναλυτική δομή της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και τα εμπόδια και τα
αναμενόμενα οφέλη. Τέλος στο 9
ο
και 10
ο
κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο
χρηματοοικονομικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στους τρόπους χρηματοδότησης
και στη σύνταξη των απαραίτητων προϋπολογιστικών καταστάσεων καθώς και στον
έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων.
For Greece goat and sheep breeding constitutes one of the most traditional
sectors of livestock-farming. The production of milk and all of its byproducts like
cheese and yogurt are unbreakably connected with the history and the tradition of this
place. The quality of Greek products is outstanding and well-respected globally, thus
exports are being conducted internationally.
The current business plan examines the introduction (establishment, settlement
and operation) of a goat breeding business in Evia. The activities of the business will
consist in elaborating the raw material which is goat milk, towards the creation of a
qualitative final product which is high nutrition value cheese which can be traded
abroad. We can include in the operation of the business lamb selling.
Τhe first chapter summarizes the main components of the business plan. In the
2
nd
and 3
rd
chapter analysis is made concerning the food sector in Greece and the
cheese industry. In the 4
th
chapter there is detailed reference about the formation of
the business and more specifically in the institutional framework and the internal
staffing of the firm. The 5
In the 6
th
th
chapter implements the strategic planning of the business.
chapter it is being conducted market segmentation with the adoption
of all necessary business policies. The Chapter 7 designates the spatial planning of the
buildings and the Chapter 8 presents the analytical structure of the production process
as long as the obstacles and expected benefits. Finally in the 9
th
chapter
special emphasis is given on the financial plan which concentrates on the ways of
financing and on the preparation of the budgetary statements and on the audit of the
financial statements.