Η ελιά είναι ένα από τα σημαντικότερα οπωροφόρα δέντρα στην ιστορία της
Ανατολικής Μεσογείου καθώς και ένας πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας
λόγω της υψηλής διατροφικής ποιότητας του ελαιόλαδου. Πλήθος ερευνητικών
αποτελεσμάτων έχει συσχετίσει την κατανάλωση ελαιολάδου με την μείωση των
καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του μαστού. Αυτό είναι κυρίως
αποτέλεσμα των λιπαρών οξέων που περιέχονται στο ελαιόλαδο και των θρεπτικών
αξιών του που το καθιστούν εξαιρετικό για την ανθρώπινη διατροφή. Ωστόσο, ένας
αριθμός διαφορετικών μορίων όπως οι δευτερογενείς μεταβολίτες προσθέτουν
εξαιρετική αξία στο ελαιόλαδο. Οι μεταβολίτες αυτοί είναι στερόλες, τοκοφερόλες,
καροτενοειδεί, βιοφαινόλες κ.α. καθιστώντας το προτεινόμενο ως αντιοξειδωτικό.
Τα τριχώματα των φύλλων της ελιάς αποτελούν εξειδικευμένα είδη κυττάρων και
είναι γνωστό ότι περιέχουν φαινόλες και δευτερογενείς μεταβολίτες. Προκειμένου να
έχουμε μια ολιστική προσέγγιση και να εξακριβώσουμε το πρωτέομα του
διαφοροποιημένου αυτού ιστού απομονώσαμε πρωτεΐνες. Πραγματοποιήθηκαν
διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης πρωτεϊνών. Η εκχύλιση με φαινόλη και η καθίζηση με
μεθανόλη/οξικό αμμώνιο έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι πρωτεΐνες
αναλύθηκαν με την μέθοδο 2-D και ταυτοποιήθηκαν με το MALDI-TOF. Τα
αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξαν ένζυμα που εμπλέκονταν στο βιοχημικό μονοπάτι
παραγωγής δευτερογενών μεταβολιτών καθώς και μεταγραφικοί παράγοντες ρύθμισης
των βιοχημικών δικτύων και κυτταρικής διαφοροποίησης.
Olive (Olea europaea L.) is one of the most important fruit crop trees in the history of
Eastern Mediterranean. Olive is among the most economically important fruit crops
because of the high quality oil. A number of results have correlated the olive oil
consumption with the reduction of cardiovascular diseases and the breast cancer. This
mainly results from its fatty acid composition, of olive oil and its nutritional or
nutraceutical values which makes it exceptional in human diet content. However, a
number of different molecules like secondary metabolites provide an additional and
exceptional value to the olive oil. This is composed of sterols, tocopherols,
carotenoids, biophenols, etc. which are making it antioxidant.
Leaf trichomes are specialized cell types known to have a number of phenols and
secondary metabolites. In order to establish a holistic approach to verify the proteome
of this highly differentiated cell type, we have isolated proteins. Different protein
extraction protocols were used and the phenol extraction with methanol ammonium
acetate precipitation gave the best results. Proteins were analysed using 2-D and
annotated using MALDI-TOF method. The results showed that a number of enzymes
involved in biochemical networks producing secondary metabolites are present.
Different transcriptional factors regulating the biochemical networks and cell
differentiation were also detected.