Η υποβάθμιση και η απομείωση των πόρων έχει δημιουργήσει σημαντικούς προβληματισμούς για την ευημερία των κοινωνιών, κυρίως για τους πόρους που αφορούν στην ενέργεια, στο νερό, στη γη και κατά προέκταση στα τρόφιμα. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μία περαιτέρω εντατικοποίηση των συστημάτων παραγωγής με σκοπό την ικανοποίηση της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης τροφίμων, με παράλληλο έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς επιχειρείται να δοθεί μέσα από τη διερεύνηση των σύγχρονων αειφορικών γεωργικών μεθόδων και την δυνατότητα εφαρμογής τους σε μια ευρύτερη τοπική κοινωνία η οποία ασπάζεται τις αρχές της αειφορίας και επωφελείται μέσα από τις εφαρμογές τις αειφόρου τοπικής ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό αναλύθηκαν οι στόχοι της αειφορίας και οι εφαρμογές της στα πλαίσια της γεωργικής τοπικής ανάπτυξης, προσδιορίστηκαν οι οικολογικές κοινότητες τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο (παραδείγματα), διερευνήθηκαν οι σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι καλλιέργειας ως προς την χρηστικότητά τους και την αειφορικότητά τους, με στόχο να οριστεί ένα ενδεικτικό μοντέλο εφαρμογής (σε πραγματικά δεδομένα) και να διερευνηθεί η βιωσιμότητά του. Η έρευνας βασίστηκε σε δύο βασικούς πυλώνες: A. Βιβλιογραφική Ανασκόπηση i. Αειφορική Προσέγγιση: όπου μελετήθηκαν οι αρχές και οι στόχοι της αειφορίας και διερευνήθηκαν οι τρόποι εφαρμογής της ii. Σύγχρονες μέθοδοι και σύγχρονα συστήματα καλλιέργειας: όπου διερευνήθηκε η αειφορικότητα και η αποτελεσματικότητά τους B. Παράδειγμα εφαρμογής: Τεχνοοικονομική μελέτη εγκατάστασης μονάδας ενυδρειοπονικής καλλιέργειας Μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση διερευνήθηκαν οι μέθοδοι και οι πρακτικές που συμβάλλουν στην αυτάρκεια και στην ευημερία μιας τοπικής κοινωνίας, ώστε τελικά να οδηγηθούμε στην επιλογή του κατάλληλου μοντέλου που αυξάνει την βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής, βελτιώνοντας την σχέση κόστους-ωφελειών για την κοινωνία και το περιβάλλον. Τους παραπάνω στόχους πλησιάζει περισσότερο η μέθοδος της ενυδρειοπονίας, καθώς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας. Το μοντέλο εφαρμογής αφορούσε μια μονάδα ενυδρειοπονίας, σε μεγάλη κλίμακα, με σκοπό τη διατροφική και οικονομική υποστήριξη μιας κοινότητας στη Κ. Μακεδονία. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώθηκε η συμβολή του στην τοπική αειφορική ανάπτυξη, εκπληρώνοντας τους αρχικούς στόχους της μελέτης, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής: Περιβαλλοντικές ωφέλειες Εξοικονόμηση των πόρων Καινοτομικότητα Αυτονομία της τοπικής κοινωνίας Παραγωγή βιοασφαλών προϊόντων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, υψηλής διατροφικής αξίας Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης Δημιουργία θέσεων εργασίας
The degradation and impairment of resources has created significant concerns for the welfare of societies, as well for energy, water, land, and quality food. The question is whether it can achieve a further intensification of food production, in order to meet the expected increase in demand, while controlling the environmental impact. The solution comes of the modern sustainable farming methods and their applicability to local communities which adhere to the principles of sustainability and benefit from the sustainable local development. For this purpose is, analyzed the objectives of sustainability and its applications within the local agricultural development, identified ecological communities both in theoretical and practical level (examples), and investigated the modern ecological farming methods in terms of usability and sustainability, aiming to define an indicative model of implementation to ascertain its viability. The survey was based on two main pillars: A. Literature Review i. Sustainable Approach: where studied the principles, objectives and applications of sustainability ii. Modern methods and farming systems: to investigate sustainability B. Example: Feasibility study of a business scale aquaponic system Through the literature review where examined the methods and practices that contribute to self-sufficiency and prosperity of a society, in order to select a suitable model that increases the sustainability of agricultural production. Aquaponic systems seems to approach better to these goals above. So it was used as an application model, in large scale, to the nutritional and financial support of a community in Central Macedonia. The results were encouraging, and confirmed its contribution to local sustainable development, fulfilling the original objectives of the study, which are summarized as: Environmental benefits Saving of resources Innovation Community self-sufficiency Production of quality products with high nutritional value Improvement of living conditions.