Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν ταφαινολικάσυστατικά των ραγών της ποικιλίαςVitis vinifera Αγιωργίτικο. Οι αμπελώνες που συλλέχθηκαν τα δείγματα βρίσκονται εντός της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νεμέα. Κατά την διάρκεια της μελέτης επιλέχθησαν παράμετροι που σχετίζονται με το αμπέλι, το έδαφος, το υψόμετρο την κλίση του εδάφους και την ηλιοφάνεια έτσι ώστε να αποδίδεται μια ακριβή «εικόνα ποιότητας» πολύ κοντά στο χρόνο συγκομιδής. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ράγες που προήλθαν από τον τρύγο της χρόνιας 2013, καθώς και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων των ραγών. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις προσδιορισμού του φαινολικού δυναμικού των ραγών, προσδιορισμού της συγκέντρωσης των ολικών φλαβανολών και ανθοκυανών καθώς και εκτίμιση της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους. Επίσης εφαρμόσθηκε ανάλυση HPLC για τον προσδιορισμό των επιμέρους ανθοκυανών σε φλοιούς των ραγών και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν συγκεκριμένoυς αμπελώνες οι οποίοι υπερείχαν σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών, όπως συγκέντρωση σε ανθοκυάνες, φαινολικό δυναμικό, αντιοξειδωτική ικανότητα, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των και την ποιότητα των παραγόμενων οίνων.
In the current study it was investigated the phenolic composition of Vitis vinifera var. “Agiorgitiko”.The experimental vineyard is located in the region P.D.O Nemea.The selection of the vineyards was based on different parameters that are related with grape and wine quality such as type of soil,altitude,and slopeAnthocyanin extractability and seed maturity were determined in grapes of the 2013 vintage. In addition, various analytical methods (color parameters, anthocyanin and phenolic content, antioxidant activity, tannin concentration) were applied to skin and seed extracts. Individual anthocyanins and oligomeric phenolic compounds were determined by HPLC. The results of this study varied among the samples of the different vineyards in terms of their phenolic composition.