HEAL DSpace

Αξιολόγηση του οινολογικού δυναμικού επιλεγμένων αμπελοτεμαχίων Αγιωργίτικου στην Νεμέα

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα
dc.contributor.author Παπαγιαννακόπουλος, Παναγιώτης
dc.date.accessioned 2015-09-16T08:37:28Z
dc.date.available 2015-09-16T08:37:28Z
dc.date.issued 2015-09-16
dc.date.submitted 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6021
dc.description Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el #el_GR
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν ταφαινολικάσυστατικά των ραγών της ποικιλίαςVitis vinifera Αγιωργίτικο. Οι αμπελώνες που συλλέχθηκαν τα δείγματα βρίσκονται εντός της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νεμέα. Κατά την διάρκεια της μελέτης επιλέχθησαν παράμετροι που σχετίζονται με το αμπέλι, το έδαφος, το υψόμετρο την κλίση του εδάφους και την ηλιοφάνεια έτσι ώστε να αποδίδεται μια ακριβή «εικόνα ποιότητας» πολύ κοντά στο χρόνο συγκομιδής. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ράγες που προήλθαν από τον τρύγο της χρόνιας 2013, καθώς και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων των ραγών. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις προσδιορισμού του φαινολικού δυναμικού των ραγών, προσδιορισμού της συγκέντρωσης των ολικών φλαβανολών και ανθοκυανών καθώς και εκτίμιση της αντιοξειδωτικής ικανότητάς τους. Επίσης εφαρμόσθηκε ανάλυση HPLC για τον προσδιορισμό των επιμέρους ανθοκυανών σε φλοιούς των ραγών και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν συγκεκριμένoυς αμπελώνες οι οποίοι υπερείχαν σε ένα σύνολο χαρακτηριστικών, όπως συγκέντρωση σε ανθοκυάνες, φαινολικό δυναμικό, αντιοξειδωτική ικανότητα, τα οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των και την ποιότητα των παραγόμενων οίνων. el #el_GR
dc.description.abstract In the current study it was investigated the phenolic composition of Vitis vinifera var. “Agiorgitiko”.The experimental vineyard is located in the region P.D.O Nemea.The selection of the vineyards was based on different parameters that are related with grape and wine quality such as type of soil,altitude,and slopeAnthocyanin extractability and seed maturity were determined in grapes of the 2013 vintage. In addition, various analytical methods (color parameters, anthocyanin and phenolic content, antioxidant activity, tannin concentration) were applied to skin and seed extracts. Individual anthocyanins and oligomeric phenolic compounds were determined by HPLC. The results of this study varied among the samples of the different vineyards in terms of their phenolic composition. el #el_GR
dc.language.iso el el #el_GR
dc.subject Νεμέα el #el_GR
dc.subject Αγιωργίτικο el #el_GR
dc.subject Φαινολικές ενώσεις el #el_GR
dc.subject Ανθοκυάνες ράγα el #el_GR
dc.subject Φλοιοί el #el_GR
dc.title Αξιολόγηση του οινολογικού δυναμικού επιλεγμένων αμπελοτεμαχίων Αγιωργίτικου στην Νεμέα el #el_GR
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el #el_GR
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el #el_GR
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el #el_GR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account