dc.description.abstract |
Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη, ερευνήθηκαν τα χωροχρονικά πρότυπα διασποράς του ψευδοκόκκου της αμπέλου, Planococcus ficus, σε μια περιοχή καλλιεργούμενη από διάφορες ποικιλίες αμπέλου, στην Πελοπόννησο της Νοτίου Ελλάδος, χρησιμοποιώντας μεθόδους χωρικής ανάλυσης και στηριζόμενοι σε δεδομένα συλλήψεων αρσενικών ενηλίκων του ψευδόκοκκου, καθώς και του φυσικού του εχθρού, υμενόπτερου παρασιτοειδούς Anagyrus pseudococci. Κάθε θέση παγίδευσης, αποτελείτο από μία φερομονική παγίδα, εμποτισμένη με 200 mg συνθετικής φερομόνης lavandulyl senecioate.
Ο πληθυσμός του ψευδοκόκκου της αμπέλου που συνελήφθη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ελέγχου, επέδειξε χωροχρονικές μεταβολές, οι οποίες απεδόθησαν είτε στην βιολογία του εντόμου (αριθμός γενεών), είτε στην παρουσία του παρασιτοειδούς είτε σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το υψόμετρο. Στηριζόμενοι στα αποτελέσματα αυτά εφαρμόσθηκαν στη συνέχεια οι μέθοδοι χωρικής παρεμβολής IDW, kriging και co-kriging για την εκτίμηση της χωρικής κατανομής του πληθυσμού του ψευδόκοκκου σε όλη την περιοχή μελέτης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μέθοδοι χωροχρονικής ανάλυσης και χωρικής παρεμβολής, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της δυναμικής στην διάδοση του εντόμου στο χώρο, ακόμη και σε μικρής σχετικά εκτάσεως περιοχές. Τα αποτελέσματα επίσης μας δείχνουν, πως η ενσωμάτωση της γνώσης αυτών των χωρικών προτύπων σε προγράμματα ελέγχου ζωνών, μπορούν κάλλιστα να βελτιώσουν τις προσπάθειες αποτύπωσης των πτήσεων και να επιτύχουν μείωση του κόστους διεξαγωγής των προγραμμάτων αυτών, πολύ δε περισσότερο να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ψευδοκόκκου της αμπέλου. |
el |