Ο σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας ήταν να μελετηθεί η επίδραση
θραυσμάτων δρυός στα χρωματικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής ποικιλίας
Αγιωργίτικο. Τα προστιθέμενα θραύσματα ξύλου ήταν Αμερικάνικη δρυς , Γαλλική
δρυς , Slavonia δρυς, μείγμα Αμερικάνικης-Γαλλικής δρυός και το ξύλο Ακακία. Η
παραμονή τους διήρκησε 3 μήνες και στο τέλος κάθε μήνα γινόταν μετρήσεις των
χρωματικών χαρακτήρων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα είδη θραυσμάτων επηρέασαν τα χρωματικά
χαρακτηριστικά του οίνου σε σχέση με το μάρτυρα. Παρουσιάστηκε αύξηση στην
ένταση , στην απόχρωση ,στο Δείκτη Φαινολικών Ουσιών του οίνου καθώς και
πτώση στη συγκέντρωση των μονομερών ανθοκυανών και των Ολικών ανθοκυανών.
Επιπλέον, το ξύλο της Ακακίας επηρέασε σε μεγαλύτερο βαθμό τα χρωματικά
χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σύγκριση με τα άλλα θραύσματα δρυός.
The aim of the present work was to evaluate the effect of oak chips to the
colour characters of the Greek variety Agiorgitiko. The added chips were from
American oak , French oak, Slavonia oak, blend American- French oak and Acacia
wood. The maturation was three months and at the end of each were measured the
chromatic characters.
The results sawed that the oak add ins affected the color characteristics of the
wine relative to the control. Were detected an increase in intensity, hue, Total
Polyphenol and a fall in the concentration of monomeric anthocyanins and Total
Anthocyans . Moreover, it seems that the Acacia wood affected a greater extent to the color
characteristics of the variety in comparison to the other oak chips