Η εξάπλωση των προϊόντων Π.Ο.Π τόσο σε ευρωπαϊκή, όσο και σε εγχώρια κλίμακα συγκλίνει με την αυξανόμενη στους καταναλωτές τάση προτίμησης για προϊόντα αυθεντικά, με αναφορές στην παράδοση της περιοχής προέλευσης, τα οποία επιπλέον διακρίνονται για τη σταθερότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, για τη διασφάλιση της υγιεινής τους κατάστασης και για την ιχνηλασιμότητάς τους.
Συνεπακόλουθα, η πιστοποίηση της γνησιότητάς τους αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Σήμερα εφαρμόζονται διάφορα συστήματα πιστοποίησης για τις ανάγκες της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αυτών από τους ελεγκτικούς φορείς. Ωστόσο, μια αξιόπιστη μέθοδος για επιβεβαίωση της αυθεντικότητας θα αποτελούσε ένα απαραίτητο εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη αναλυτικών τεχνικών που θα παρέχουν στον παραγωγό και τις αρχές τη δυνατότητα ελέγχου της ορθής ή μη επισήμανσης των προϊόντων Π.Ο.Π..
Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε το προφίλ των πτητικών ενώσεων σε σχέση με το είδος του γάλακτος, το γεωγραφικό διαμέρισμα προέλευσης και το στάδιο ωρίμανσης, ως ένας πιθανός δείκτης αυθεντικότητας της Γραβιέρας.
The spreading of PDO products both at EU and national scale is in accordance with the growing among consumers trend of preferring authentic products, having references to the tradition of their region's origins, additionally characterized by the stability of their qualitative features, the assurance of their sanitation standards and their traceability.
Subsequently, the certification of their authenticity is an extremely important issue for both consumers and producers. Today, several certification systems are applied from the supervising authorities for the needs of the recognition of those products. However, a reliable method for the verification of authenticity would be vital to this direction. Therefore, the development of analytical techniques, that will provide the producer and the supervising authorities with the ability to control the correct or not labeling of a product, deems significant.
In the present research the volatile fraction profile was studied as a possible authenticity marker in relation to milk type, administrative region of origin and ripening stage of the Graviera cheese.