HEAL DSpace

Προσδιορισμός δεικτών αυθεντικότητας τυριών Π.Ο.Π.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μασούρας, Θεοφύλακτος el
dc.contributor.author Παρπούνα, Μαριάννα el
dc.date.issued 2015-10-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6307
dc.description.abstract Η εξάπλωση των προϊόντων Π.Ο.Π τόσο σε ευρωπαϊκή, όσο και σε εγχώρια κλίμακα συγκλίνει με την αυξανόμενη στους καταναλωτές τάση προτίμησης για προϊόντα αυθεντικά, με αναφορές στην παράδοση της περιοχής προέλευσης, τα οποία επιπλέον διακρίνονται για τη σταθερότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, για τη διασφάλιση της υγιεινής τους κατάστασης και για την ιχνηλασιμότητάς τους. Συνεπακόλουθα, η πιστοποίηση της γνησιότητάς τους αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Σήμερα εφαρμόζονται διάφορα συστήματα πιστοποίησης για τις ανάγκες της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων αυτών από τους ελεγκτικούς φορείς. Ωστόσο, μια αξιόπιστη μέθοδος για επιβεβαίωση της αυθεντικότητας θα αποτελούσε ένα απαραίτητο εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη αναλυτικών τεχνικών που θα παρέχουν στον παραγωγό και τις αρχές τη δυνατότητα ελέγχου της ορθής ή μη επισήμανσης των προϊόντων Π.Ο.Π.. Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε το προφίλ των πτητικών ενώσεων σε σχέση με το είδος του γάλακτος, το γεωγραφικό διαμέρισμα προέλευσης και το στάδιο ωρίμανσης, ως ένας πιθανός δείκτης αυθεντικότητας της Γραβιέρας. el
dc.description.abstract The spreading of PDO products both at EU and national scale is in accordance with the growing among consumers trend of preferring authentic products, having references to the tradition of their region's origins, additionally characterized by the stability of their qualitative features, the assurance of their sanitation standards and their traceability. Subsequently, the certification of their authenticity is an extremely important issue for both consumers and producers. Today, several certification systems are applied from the supervising authorities for the needs of the recognition of those products. However, a reliable method for the verification of authenticity would be vital to this direction. Therefore, the development of analytical techniques, that will provide the producer and the supervising authorities with the ability to control the correct or not labeling of a product, deems significant. In the present research the volatile fraction profile was studied as a possible authenticity marker in relation to milk type, administrative region of origin and ripening stage of the Graviera cheese. en
dc.language.iso el el
dc.subject Προϊόντα Π.Ο.Π. el
dc.subject Συστήματα πιστοποίησης el
dc.subject Γραβιέρα el
dc.title Προσδιορισμός δεικτών αυθεντικότητας τυριών Π.Ο.Π. el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων el


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account