Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι να διερευνήσει και να αναλύσει τις πρακτικές που σχετίζονται με την Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε δυναμικά αναπτυσσόμενες (Start-Up) εταιρίες του αγροδιατροφικού κλάδου, καθώς και να τις προσεγγίσει μεταξύ άλλων και απ’ την οπτική της γενιάς «Υ». Τέλος, επιχειρεί να παρουσιάσει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά δεδομένα μιας εξ αυτών, της “We Deliver Taste”.
Στο πρώτο μέρος γίνεται η θεωρητική προσέγγιση του θέματος μέσω Ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, αρθρογραφίας και κλαδικών μελετών, ενώ στο δεύτερο μέρος περιγράφεται και αναλύεται η έρευνα που διεξήχθη για την απεικόνιση της κατάστασης της λειτουργίας της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε δυναμικά αναπτυσσόμενες (Start-Up) εταιρίες του αγροδιατροφικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το 2015.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου το οποίο συμπληρώθηκε από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα κατά περίπτωση. Έπειτα, ακολούθησε ανάλυση και παρουσίαση ποσοτικών δεδομένων για το σύνολο των εταιριών και ποιοτικών δεδομένων για την εταιρία “We Deliver Taste”.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης επιβεβαίωσαν αυτά της βιβλιογραφίας σχετικά με το διαρθρωτικό πρόβλημα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των απασχολούμενων στον αγροδιατροφικό κλάδο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έδειξαν έντονη διαφοροποίηση των χρησιμοποιούμενων μεθόδων, όπως στην περίπτωση της προσέλκυσης προσωπικού, σε σχέση με τη βιβλιογραφία.
The purpose of the present study is to investigate and analyze the practices related to Human Resources Management in Start-Up companies of the Agrifood Sector, as well as approach the subject from the perspective of generation “Y”. The study attempts to present quantitative data for all companies and both quantitative and qualitative data for the company “We Deliver Taste”.
In the first part of the study takes place a theoretical approach of the subject, aided by foreign and Greek literature, various articles and sectoral reports. In the second part, a research is being presented and analyzed. The research was conducted in order to illustrate the function of Human Resources Management in Start-Up companies of the Agrifood sector that operated in Greece in 2015.
Data collection was achieved through the use of an online questionnaire which was filled out by the business managers either anonymously, or by providing contact information, according to each case. In addition, quantitative data for the sum of the companies, as well as qualitative data for the company “We Deliver Taste” is presented and analyzed.
The results of the analysis confirmed those found in related literature, indicating a structural problem in the education and training of those employed in the agrifood sector. On the contrary, in some cases, many used practices greatly differentiated from those found in literature, for example in the case of personnel attraction.