Ο οίνος παρουσιάζει μια ιδιαίτερα πολύπλοκη σύσταση που καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες. Για τα κόκκινα κρασιά ένας πολύ σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης του οργανοληπτικού τους προφίλ είναι η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια ή σε αδρανή δοχεία με προσθήκη κυρίως δρύινων ρινισμάτων.
Το είδος της δρυός, ο τρόπος ψησίματος και ο χρόνος παραμονής του κρασιού στα δρύινα βαρέλια επηρεάζουν το χημικό προφίλ του οίνου. Συγκεκριμένα οι ελλαγικές τανίνες, ουσίες που εκχυλίζονται από το βαρέλι στο κρασί, εξαρτώνται από τους παραπάνω παράγοντες. 
Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη εξετάζεται ο ποσοτικός προσδιορισμός  ελλαγικών τανινών με την τεχνική της φασματοσκοπίας του μεσο-υπέρυθρου  με μετασχηματισμό Fourier (FT-IR) και χημειομετρικές μεθόδους. Αρχικά, προσδιορίζονται οι συγκεντρώσεις ελλαγικών τανινών σε πενήντα ελληνικούς οίνους με την τεχνική της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC). Στη συνέχεια λαμβάνονται τα φάσματα του μεσο-υπέρυθρου και συνδυάζονται τα φασματοσκοπικά δεδομένα με αυτά του HPLC με χρήση της στατιστικής μεθόδου PLS (στατιστικό πακέτο ΤQ Analyst). Τελικώς γίνεται αξιολόγηση της προτεινόμενης μεθόδου.
Τα προτερήματα της νέας μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού των ελλαγικών τανινών στους οίνους είναι η ταχύτητα και το χαμηλό οικονομικό κόστος ενώ είναι εξίσου αξιόπιστη με τις συμβατικές μεθόδους ανάλυσης.
 
Wine   has a   very   complex   composition   determined   by   various   factors. Especially for red wines the maturing in oak barrels or in inert containers with added, mainly  oak  shavings, is  a  very  important  factor  shaping  their  organoleptic  profile.
The type of oak, the meth
od of cooking and wine residence time in oak barrels affect 
the  chemical
profile  of  wine.  E
llagitannins  are  substances  that  depend  on  the  above 
factors since they are extracted from the barrel to the wine. 
In  this  study  we  examined  the
q
uantitive 
identification  of  ellagitannins  in 
greek  wines  with  the  technique  of  mid  infrared  spectroscopy  with  Fourier  (FT
-
IR) 
transformation  and  chemometric  method
.  Initially,  t
he  concentration
of  ellagitannins 
was 
identified  in 
fifty  Greek  wines  using
the  technique
of  high  performance  liquid 
chromatography (HPLC). Then all the spectra of the medium infrar
ed were
combined 
with those of HPLC using a statistical PLS method (TQ Analyst statistical package). 
The  new  method  which  quantifies  the  ellagitannins  in  wines  is 
as  reliable  as 
the conventional methods of analysis with the extra advantages of speed and low cost.