Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για πιστοποιημένα τρόφιμα ποιότητας. Λαμβάνοντας υπόψη την τάση αυτή, η παρούσα εργασία μελετά την προθυμία πληρωμής των καταναλωτών για οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με τη μέθοδο του μονού ορίου καθώς και τις σημερινές καταναλωτικές τάσεις για τρόφιμα και ποτά που φέρουν πιστοποιήσεις προέλευσης. Τελικός στόχος ήταν η εκμαίευση της προθυμίας πληρωμής και ως συνέπεια η εξαγωγή της καμπύλης ζήτησης για οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων τυχαίου δείγματος καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ στο δήμο Περιστερίου Ν. Αττικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν της μελέτης έδειξαν ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα υψηλό ποσό για την απόκτηση του συγκεκριμένου προϊόντος. Ωστόσο, κρίνονται αναγκαίες μελλοντικές έρευνες σε μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα από το υπάρχον, καθότι οποιαδήποτε γενίκευση των αποτελεσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού κρίνεται παρακινδυνευμένη.
Given the latest consumer trend towards certified quality food, the present study investigates the consumers’ willingness to pay for wine with Protected Designation of Origin (PDO) indication using the single bounded method. The study also investigates the current consumption trends for food and drinks certified for the origin of production as well as consumers’ knowledge for the PDO logos. In addition, the demand curve for PDO wine is presented. Data collection was made through personal interviews with consumers in supermarkets in the municipality of Peristeri, N. Attica. Results indicate that consumers are willing to pay a high amount of money in order to purchase PDO wine. However, future studies are needed to verify these results in a larger sample.