HEAL DSpace

Μελέτη της βιοτεχνολογικής παραγωγής της 2,3-βουτανοδιόλης με χρήση ακατέργαστης ζάχαρης που παράγεται από βιομηχανία επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κουτίνας, Αποστόλης
dc.contributor.author Στυλιανού, Ελένη
dc.date.accessioned 2017-11-03T11:07:33Z
dc.date.available 2017-11-03T11:07:33Z
dc.date.issued 2017-11-03
dc.date.submitted 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6637
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε η επίδραση της ανάδευσης, του pH και της θερμοκρασίας στην παραγωγή 2,3-βουτανοδιόλης μέσω μικροβιακών ζυμώσεων με τη χρήση του μικροοργανισμού Enterobacter ludwigii της οικογένειας Enterobacteriaceae. Αρχικά, σε πρώτο στάδιο μελετήθηκε η επίδραση του οξυγόνου στην παραγωγή της 2,3-βουτανοδιόλης σε ημι-συνεχείς καλλιέργειες με τους ρυθμούς ανάδευσης να κυμαίνονται σε διαφορετικά όρια (150-250 rpm, 150-300 rpm, 150-400 rpm), προκειμένου να διατηρηθεί το επίπεδο του διαλυτού οξυγόνου στο 5%, με σταθερό αερισμό στο 1 vvm. Τα ικανοποιητικότερα αποτελέσματα ως προς τη παραγωγή της 2,3-βουτανοδιόλης παρουσιάστηκαν κατά την ημι-συνεχή καλλιέργεια με ρυθμό ανάδευσης 150-400 rpm. Η συγκέντρωση της 2,3-βουτανοδιόλης έφτασε τα 117 g.L-1 με παραγωγικότητα 1.18 g.L-1.h-1. Ακολούθως, το δεύτερο στάδιο της πειραματικής διαδικασίας είχε ως στόχο να διερευνηθεί η επίδραση της θερμοκρασίας και pH στη βιοτεχνολογική παραγωγή της 2,3-βουτανοδιόλης, βιομάζας και των παραπροϊόντων της ζύμωσης. Μια σειρά από ημι-συνεχείς ζυμώσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικούς συνδυασμούς pH και θερμοκρασίας σύμφωνα με το μοντέλο του Κεντρικού Σύνθετου Σχεδιασμού. Με βάση τους υπολογισμούς που πραγματοποιήθηκαν από το πρόγραμμα, η μέγιστη παραγωγή της 2,3-βουτανοδιόλης (87.5 g.L-1 ) επιτεύχθηκε όταν η θερμοκρασία ήταν 33.9˚C και η τιμή pH 6.3 pH. el
dc.description.abstract Τhe influence of the agitation, pH and temperature on 2,3-butanediol production was sudied by microbial fermentation using the microorganism Enterobacter ludwigii of the Enterobacteriaceae family. In the first stage, the effect of the aeration rates was studied in fed-batch cultures by applying different agiatation rates in the range of 150-250 rpm, 150-300 rpm, 150-400 rpm, in order to maintain the dissolved oxygen concentration at 5%, with aeration rate of 1 vvm. The higher 2,3-butanediol production of 117 g.L-1 was obtained during the fed-batch culture when the agitation rate was between 150-400 rpm. Also, high productivity was achieved during the fermentation 1.18 (g.L-1.h-1) The optimization of temperature and pH on the biotechnological production of 2,3-butanediol, biomass and by-products formation was investigated in fed-batch fermentation mode. A central composite design was employed for experimental design and analysis of the results. The optimum pH and temperature for enhanced 2,3-butanediol production were 6.3 and 33.9˚C respectively. Maximum 2.3-butanediol production of 87.5 g.L-1 was achieved at the optimum process conditions el
dc.language.iso el el
dc.subject 2,3-βουτανοδιόλη el
dc.subject Enterobacter ludwigii el
dc.subject Zυμώσεις ημισυνεχείς el
dc.subject pH el
dc.subject Θερμοκρασία el
dc.subject Αερισμός el
dc.subject Temperature el
dc.subject Agitation el
dc.subject 2,3-butanediol el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Μελέτη της βιοτεχνολογικής παραγωγής της 2,3-βουτανοδιόλης με χρήση ακατέργαστης ζάχαρης που παράγεται από βιομηχανία επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account