Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που σκοπό έχει να διερευνήσει
τις δυνατότητες για τη σύσταση και λειτουργία μιας ομάδας παραγωγών βιολογικού
ελαιολάδου στο Ν. Ηρακλείου. Αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των
μελών της ομάδας παραγωγών. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει στη λειτουργία
της, δηλαδή εταιρική στρατηγική ανάπτυξης και ανταγωνιστική στρατηγική
διαφοροποίησης με εστίαση, καθώς και οι προβλέψεις – οικονομικά αποτελέσματα 
της λειτουργίας της ομάδας παραγωγών τα πρώτα πέντε έτη. Έχει γίνει ανάλυση του
εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης (Ανάλυση SWOT).  
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν  πρωτογενής έρευνα με προσωπικές
συνεντεύξεις βάθους με ενδιαφερόμενους παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου.
Αναλύθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέκυψαν, και ομαδοποιήθηκαν. Έγινε
δευτερογενής ερεύνα σε σχετική βιβλιογραφία,  σε πηγές στο διαδίκτυο και σε
αρμόδιες υπηρεσίες – φορείς και επιλέχθηκαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.
Στη συνέχεια αξιολογηθήκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία συνθέτουν ένα
θετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία της ομάδας παραγωγών βιολογικού
ελαιολάδου, εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το παρόν σχέδιο για την επίτευξη των
θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως προβλέπονται στη παρούσα μελέτη από
την λειτουργία της ομάδας παραγωγών τα πέντε πρώτα χρόνια. 
Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του κλάδου του ελαιολάδου, συμβατικού και
βιολογικού, παρατηρείται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο,  υπάρχει μια τάση αύξησης της
παραγωγής συμβατικού ελαιολάδου, όπως επίσης αυξητική τάση παρατηρείται και
στην κατανάλωση του. Στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αύξηση των
καλλιεργούμενων εκτάσεων βιολογικών ελαιόδεντρων και κατά συνέπεια αύξηση της
παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου . Πέραν των θετικών γεωμορφολογικών και
κλιματολογικών συνθηκών στη περιοχή της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή -
έδρα της ομάδας παραγωγών ( Δήμος Αρχανών - Αστερουσιών, Αγίες Παρασκιές Ν.
Ηρακλείου), σημαντικό ρόλο, για την επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου θα έχει  το
ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου. Εκτός των παραπάνω,
το γεγονός ότι το εν λόγο επιχειρηματικό σχέδιο ενισχύεται οικονομικά -  επιδοτείται
από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύει την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας ομάδας
παραγωγών με δραστηριότητα την παραγωγή και πώληση βιολογικού ελαιολάδου. 
[4]
 
Τα ευρήματα από τις συνεντεύξεις βάθους είναι ενθαρρυντικά για την ίδρυση της
ομάδας. Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι οι παραγωγοί συνειδητοποιούν ότι το
μέγεθος των ιδιοκτησιών τους είναι μικρό, με συνέπεια να είναι αντικειμενικά
αδύνατο να οργανώσει και να εμπορευτεί ο κάθε ένας ατομικά την παραγωγή
ελαιολάδου του, όπως θα την οργανώσει και θα την εμπορευτεί μια ομάδα
παραγωγών. Υπάρχουν βέβαια και μεγαλύτερης δυναμικότητας παράγωγοι, οι οποίοι
ίσως θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να γίνουν από μόνοι τους πιο
ανταγωνιστικοί λόγο του μεγέθους τους. 
 Συμπερασματικά, από την ανάλυση και αξιολόγηση των ευρημάτων τόσο της
πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς έρευνας προκύπτει ότι όλες οι
διερευνούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση ή όχι του παρόντος επενδυτικού
σχεδίου είναι ενθαρρυντικές, καθώς επίσης ενθαρρυντικό είναι και το νομοθετικό
πλαίσιο, εντός του οποίου θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει η παρούσα ομάδα
παραγωγών. Ειδικότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία προκύπτουν από τη
λειτουργία των πρώτων πέντε ετών της ομάδας παραγωγών είναι ικανοποιητικά και 
με όλα τα παραπάνω τεκμηριώνεται η ίδρυση και  η λειτουργία της συγκεκριμένης
ομάδας παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου.
 
The present study is a strategic plan for the establishment and operation of a group of 
organic olive oil producers in the Prefecture of Heraklion. It outlines the key features 
of the members of the producers’ group, the strategy to be followed in its oper
ation, 
i.e. the corporate growth strategy and competitive differentiation focused strategy, as 
well as the forecasts 
-
financial results of a five
-
year plan. An analysis has also been 
conducted   of   the   internal   and   external   environment   of   the   enterprise   (SW
OT 
Analysis).
The methodology followed was
primary research, with in depth personal interviews of 
organic olive oil producers. The data collected was analyzed and grouped. Secondary 
research  was  done  with  relevant  literature,  online  resources  as  well  as  re
levant 
services 
-
agencies  with  the  most  recent  data  available  be  selected.  All  the  above 
available  data,  which  constitute  a  positive  framework  for  the  establishment  and 
operation   of   this   group   of   organic   olive   oil   producers,   were   then   evaluated. 
Within t
his framework, this plan will be implemented aiming to  achieve the positive 
economic outcomes foreseen in this study, by the operation of this producers’ group, 
for the first five years.
Next,  through  literature  review  of  conventional  and  organic  olive  oi
l,  a  trend  was 
observed towards an increase in conventional olive oil production worldwide, as well 
as an increasing trend in consumption. Regarding the organic cultivation of olive trees 
for  the  production  of  organic  olive  oil  in  our  country,  there  is  an 
increase  in  organic 
olive tree farming and consequently an increase in organic production. 
In addition to the positive geo
-
morphological and climatic conditions in the region of 
Crete  and  especially  in  the  of  the  producers  properties  (Municipality  of  Acha
rnes
-
Asterousia mountains, Agies Paraskies
-
Pref. of Heraklion) their great interest towards 
this particular business plan seems to be of crucial importance. 
Apart from the above, 
the  fact  that  this  business  plan  is  financially  supported 
-
subsidized  by  th
e  Rural 
Development  Program  2014
-
20
20
,  of  the  Ministry  of  Rural  Development  and  Food, 
reinforces  the  effort  to  set  up  and  operate  a  producer  group  active  in  production  and 
sale of organic olive oil.
[
7
]
Findings from the in depth interviews are very encouraging as far as a producer group 
set us is concerned. This is why, property size of producers in Crete is relatively small 
and therefore, virtually  no producer can create  a rural enterprise on their own.
There 
are of course larger scale producers, who could easier become more competitive. 
In conclusion, analysis and evaluation of the findings of both primary and secondary 
research show that  all conditions under consideration, for the implementation or n
ot, 
of  this  particular  investment  plan,  are  equally  encouraging  with  the  legislative 
framework,  within  which  this  producer  group  will  operate.    More  specifically,  the 
economic  results  of  the  first  five  years  of  operation  of  the  producer’s  group  are 
satisfy
ing. All of the above document the establishment and operation of this organic 
olive oil producers’ group.