HEAL DSpace

Στρατηγικός σχεδιασμός ενός νέου συνεταιρισμού βιολογικού ελαιόλαδου στο Ηράκλειο Κρήτης

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος
dc.contributor.author Μπαλαλή, Αικατερίνη
dc.date.issued 2018-02-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6691
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που σκοπό έχει να διερευνήσει τις δυνατότητες για τη σύσταση και λειτουργία μιας ομάδας παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου στο Ν. Ηρακλείου. Αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας παραγωγών. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει στη λειτουργία της, δηλαδή εταιρική στρατηγική ανάπτυξης και ανταγωνιστική στρατηγική διαφοροποίησης με εστίαση, καθώς και οι προβλέψεις – οικονομικά αποτελέσματα της λειτουργίας της ομάδας παραγωγών τα πρώτα πέντε έτη. Έχει γίνει ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης (Ανάλυση SWOT). Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν πρωτογενής έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις βάθους με ενδιαφερόμενους παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου. Αναλύθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέκυψαν, και ομαδοποιήθηκαν. Έγινε δευτερογενής ερεύνα σε σχετική βιβλιογραφία, σε πηγές στο διαδίκτυο και σε αρμόδιες υπηρεσίες – φορείς και επιλέχθηκαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Στη συνέχεια αξιολογηθήκαν όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία συνθέτουν ένα θετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία της ομάδας παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου, εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το παρόν σχέδιο για την επίτευξη των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως προβλέπονται στη παρούσα μελέτη από την λειτουργία της ομάδας παραγωγών τα πέντε πρώτα χρόνια. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του κλάδου του ελαιολάδου, συμβατικού και βιολογικού, παρατηρείται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μια τάση αύξησης της παραγωγής συμβατικού ελαιολάδου, όπως επίσης αυξητική τάση παρατηρείται και στην κατανάλωση του. Στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιολογικών ελαιόδεντρων και κατά συνέπεια αύξηση της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου . Πέραν των θετικών γεωμορφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών στη περιοχή της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή - έδρα της ομάδας παραγωγών ( Δήμος Αρχανών - Αστερουσιών, Αγίες Παρασκιές Ν. Ηρακλείου), σημαντικό ρόλο, για την επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου θα έχει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου. Εκτός των παραπάνω, το γεγονός ότι το εν λόγο επιχειρηματικό σχέδιο ενισχύεται οικονομικά - επιδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύει την προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας ομάδας παραγωγών με δραστηριότητα την παραγωγή και πώληση βιολογικού ελαιολάδου. [4] Τα ευρήματα από τις συνεντεύξεις βάθους είναι ενθαρρυντικά για την ίδρυση της ομάδας. Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι οι παραγωγοί συνειδητοποιούν ότι το μέγεθος των ιδιοκτησιών τους είναι μικρό, με συνέπεια να είναι αντικειμενικά αδύνατο να οργανώσει και να εμπορευτεί ο κάθε ένας ατομικά την παραγωγή ελαιολάδου του, όπως θα την οργανώσει και θα την εμπορευτεί μια ομάδα παραγωγών. Υπάρχουν βέβαια και μεγαλύτερης δυναμικότητας παράγωγοι, οι οποίοι ίσως θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να γίνουν από μόνοι τους πιο ανταγωνιστικοί λόγο του μεγέθους τους. Συμπερασματικά, από την ανάλυση και αξιολόγηση των ευρημάτων τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς έρευνας προκύπτει ότι όλες οι διερευνούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση ή όχι του παρόντος επενδυτικού σχεδίου είναι ενθαρρυντικές, καθώς επίσης ενθαρρυντικό είναι και το νομοθετικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει η παρούσα ομάδα παραγωγών. Ειδικότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία προκύπτουν από τη λειτουργία των πρώτων πέντε ετών της ομάδας παραγωγών είναι ικανοποιητικά και με όλα τα παραπάνω τεκμηριώνεται η ίδρυση και η λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου. el
dc.description.abstract The present study is a strategic plan for the establishment and operation of a group of organic olive oil producers in the Prefecture of Heraklion. It outlines the key features of the members of the producers’ group, the strategy to be followed in its oper ation, i.e. the corporate growth strategy and competitive differentiation focused strategy, as well as the forecasts - financial results of a five - year plan. An analysis has also been conducted of the internal and external environment of the enterprise (SW OT Analysis). The methodology followed was primary research, with in depth personal interviews of organic olive oil producers. The data collected was analyzed and grouped. Secondary research was done with relevant literature, online resources as well as re levant services - agencies with the most recent data available be selected. All the above available data, which constitute a positive framework for the establishment and operation of this group of organic olive oil producers, were then evaluated. Within t his framework, this plan will be implemented aiming to achieve the positive economic outcomes foreseen in this study, by the operation of this producers’ group, for the first five years. Next, through literature review of conventional and organic olive oi l, a trend was observed towards an increase in conventional olive oil production worldwide, as well as an increasing trend in consumption. Regarding the organic cultivation of olive trees for the production of organic olive oil in our country, there is an increase in organic olive tree farming and consequently an increase in organic production. In addition to the positive geo - morphological and climatic conditions in the region of Crete and especially in the of the producers properties (Municipality of Acha rnes - Asterousia mountains, Agies Paraskies - Pref. of Heraklion) their great interest towards this particular business plan seems to be of crucial importance. Apart from the above, the fact that this business plan is financially supported - subsidized by th e Rural Development Program 2014 - 20 20 , of the Ministry of Rural Development and Food, reinforces the effort to set up and operate a producer group active in production and sale of organic olive oil. [ 7 ] Findings from the in depth interviews are very encouraging as far as a producer group set us is concerned. This is why, property size of producers in Crete is relatively small and therefore, virtually no producer can create a rural enterprise on their own. There are of course larger scale producers, who could easier become more competitive. In conclusion, analysis and evaluation of the findings of both primary and secondary research show that all conditions under consideration, for the implementation or n ot, of this particular investment plan, are equally encouraging with the legislative framework, within which this producer group will operate. More specifically, the economic results of the first five years of operation of the producer’s group are satisfy ing. All of the above document the establishment and operation of this organic olive oil producers’ group. el
dc.language.iso el el
dc.subject Rural cooperative el
dc.subject Strategic plan el
dc.subject Organic farming el
dc.subject Olive oil el
dc.subject Producers’ group strategic plan el
dc.subject Αγροτικοί συνεταιρισμοί el
dc.subject Στρατηγικό σχέδιο el
dc.subject Βιολογική γεωργία el
dc.subject Ελαιόλαδο el
dc.subject Συναιτερισμός παραγωγών el
dc.title Στρατηγικός σχεδιασμός ενός νέου συνεταιρισμού βιολογικού ελαιόλαδου στο Ηράκλειο Κρήτης el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account