HEAL DSpace

Επίδραση της οργανικής λίπανσης σε ποιοτικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά βιολογικής καλλιέργειας κουκιών Vicia faba

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τραυλός, Ηλίας el
dc.contributor.author Πισιμίσης, Φοίβος Θ. el
dc.date.issued 2018-05-17
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6726
dc.description.abstract Τα ψυχανθή είναι μια οικογένεια φυτών των οποιων η καλλιέργεια παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη και κατέχουν περίοπτη θέση στη βιολογική γεωργία. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εξετάζει τις διαφορές μεταξύ της οργανικής λίπανσης και της συμβατικής σε δύο ποικιλίες κουκιών (Vicia Faba L.), της εμπορικής ποικιλίας «Aquadulce» και της παραδοσιακής ποικιλίας «Λευκάδα». Αντικείμενα μελέτης ήταν η επίδραση του γενότυπου και τους συστήματος καλλιέργειας σε παραμέτρους ανάπτυξης (ημέρες έως την άνθηση-ωρίμανση, ύψος φυτών, βάρος φυτών-ρίζας), και στην ποιότητα και παραγωγικότητα (βάρος-αριθμός νωπών λοβών, βάρος ξηρού σπόρου, πρωτεϊνοπεριεκτικότητα). Η αξιολόγηση των παραπάνω πραγματοποιήθηκε στο Αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη περιοχή της Κωπαΐδας (Αλίαρτος, Ν. Βοιωτίας). Στη μελέτη αυτή η ποικιλία «Aquadulce» παρήγαγε νωπούς λοβούς μεγάλου μήκους και μικρού αριθμού σε αντίθεση με την ποικιλία «Λευκάδα» που παρήγαγε λοβούς μικρού μήκους αλλά σε μεγαλύτερο αριθμό. Το βάρος της συνολικής παραγωγής σε νωπούς λοβούς (17,93 tn/ha) και ξηρό σπόρο (3,38 tn/ha) δεν διέφερε ούτε μεταξύ των ποικιλιών ούτε μεταξύ των συστημάτων καλλιέργειας. Επίσης η ποικιλία «Λευκάδα» ωρίμασε 2 ημέρες αργότερα από την ποικιλία «Aquadulce» και επιπροσθέτως οι ξηροί σπόροι της είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, 31,38% σε σχέση με την «Aquadulce» 29,21%. Όσον αφορά το βάρος τόσο σε νωπό όσο και ξηρό του υπέργειου τμήματος και του ριζικού συστήματος καθώς και το ύψος των φυτών κατά το στάδιο της άνθησης και οι δύο ποικιλίες ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην οργανική λίπανση. Η ποικιλία «Aquadulce» είχε μεγαλύτερο νωπό και ξηρό βάρος υπέργειου τμήματος από την ποικιλία «Λευκάδα». Τα φυμάτια στις ρίζες ήταν περισσότερα στο οργανικό σύστημα καλλιέργειας (49,53 No/L), στην ποικιλία «Λευκάδα» και στις δύο μεταχειρίσεις (51,18 Νο/L) ενώ τα περισσότερα φυμάτια αναπτύχθηκαν στο οργανικό σύστημα στην ποικιλία «Λευκάδα» (54,54 No/L). Στο έδαφος κατά το στάδιο της άνθησης η συγκέντρωση των NO3--N ήταν μεγαλύτερη στο συμβατικό σύστημα καλλιέργειας ενώ το NH4+-N δεν επηρεάστηκε ούτε από τον γενότυπο ούτε από το σύστημα καλλιέργειας. Αντίθετα το εδαφικό P και K ήταν μεγαλύτερα στην ποικιλία «Aquadulce». Τέλος μεγαλύτερη συγκέντρωση P κατά το στάδιο της άνθησης εντοπίστηκε στην ποικιλία «Aquadulce». Συμπερασματικά, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η οργανική λίπανση δεν υπολείπεται της συμβατικής καθώς οδήγησε σε παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης η τοπική ποικιλία «Λευκάδα» έδωσε παραγωγή παρόμοια με την εμπορική ποικιλία «Aquadulce» και σπόρους μεγαλύτερης πρωτεϊνοπερικτικότητας. el
dc.description.abstract Legumes are a family of plants whose cultivation has multiple benefits and occupy a prominent place in organic farming. The purpose of this study is to examine the differences between organic fertilization and the conventional in two varieties of broad beans (Vicia Faba L.), the commercial variety "Aquadulce" and the traditional variety "Lefkada". Objects of study were the effect of genotype and cultivation system on growth parameters (days to flowering-maturation, plant height, root-plant weight), and quality and productivity (weight-number of fresh lobes, dry seed weight, protein content). The evaluation of the above was carried out at the Farm of the Agricultural University of Athens in the area of Kopaida (Aliartos, N. Viotia). In this study the 'Aquadulce' variety produced long and small number of fresh lobes, unlike the "Lefkada" variety, which produced short, but larger, lobes. The weight of total production in fresh lobes (17.93 tn / ha) and dry seed (3.38 tn / ha) did not differ either between varieties or between cultivation systems. Also the "Lefkada" variety matured 2 days later than the " Aquadulce " variety and in addition its dry seeds had a higher protein content of 31.38% compared to 29.21% in " Aquadulce ". With regard to both fresh and dry weight of the shoot and root system as well as the height of the plants during the flowering stage, both varieties responded better to organic fertilization. The "Aquadulce" variety had a larger fresh and dry weight of shoot than the "Lefkada" variety. The nodules in the roots were more in the organic cultivation system (49.53 No / L), in the "Lefkada" variety in both treatments (51.18 N / L), while more nodules developed in the organic system in the Lefkada variety ( 54.54 No / L). In the soil during the flowering phase the concentration of NO3--N was higher in the "Aquadulce" varierty while NH4+-N concentration was not affected by either the genotype or the cultivation system. On the contrary, soil P and K were larger in the "Aquadulce" variety. Finally, a higher P concentration during the flowering stage was found in the "Aquadulce" variety. In conclusion, our results indicate that organic fertilization is not inferior to conventional as it produced similar and in some cases better results. Also, the traditional variety "Lefkada" had similar production to the commercial variety "Aquadulce" and seeds of greater protein content. en
dc.language.iso el el
dc.subject Vicia Faba L. en
dc.subject Κουκί el
dc.subject Εμπορική ποικιλία el
dc.subject Παραδοσιακή ποικιλία el
dc.subject Ποικιλία Aquadulce el
dc.subject Ποικιλία Λευκάδα el
dc.subject Commercial variety Aquadulce en
dc.subject Traditional variety Lefkada en
dc.subject Broad bean en
dc.subject Organic farming en
dc.subject Βιολογική γεωργία el
dc.title Επίδραση της οργανικής λίπανσης σε ποιοτικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά βιολογικής καλλιέργειας κουκιών Vicia faba el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account