Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η επισκόπηση της ανόργανης θρεπτικής κατάστασης λεμονεώνων, των ποικιλιών «Μαγληνό» και «Interdonato», του νομού Κορινθίας καθώς και η συσχέτιση της ανόργανης θρέψης δένδρων της ποικιλίας «Μαγληνό» με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, πραγματοποιήθηκαν δύο επιμέρους πειράματα. Κατά το πρώτο (Α) πείραμα, ελήφθησαν δείγματα εδάφους, φύλλων και καρπών από κτήματα της ποικιλίας «Μαγληνό» και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες μετρήσεις και αναλύσεις στο εργαστήριο, για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των ανόργανων στοιχείων στο έδαφος και στα φύλλα αλλά και για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών. Στο δεύτερο (Β) πείραμα, ελήφθησαν φύλλα των ποικιλιών «Μαγληνό» και «Interdonato», από κτήματα που βρίσκονται σε πολλές και διαφορετικές περιοχές του νομού Κορινθίας. Τα φύλλα αναλύθηκαν και προσδιορίστηκαν τα επίπεδα όλων των απαραίτητων ανόργανων θρεπτικών στοιχείων.
Βάσει των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ποικιλιών «Interdonato» και «Μαγληνό» ως προς την ανόργανη θρεπτική κατάσταση των δέντρων, με εξαίρεση τα επίπεδα του Mn, που ήταν σημαντικά αυξημένα στα φύλλα της ποικιλίας «Interdonato». Ωστόσο, στα φύλλα της ποικιλίας «Μαγληνό» το K, το Mg και το Mn συσχετίστηκαν θετικά με το Ca, το N αρνητικά με το Ca και ο Fe θετικά με το Ca και τον Zn. Στην ποικιλία «Interdonato», η συγκέντρωση του K συσχετίστηκε αρνητικά με το Ca, σε αντίθεση με την ποικιλία «Μαγληνό», και θετικά με το B. Ανεξάρτητα από την ποικιλία, oι συχνότερα απαντώμενες τροφοπενίες για την καλλιέργεια της λεμονιάς στο Νομό Κορινθίας αφορούν στα στοιχεία N, P, Κ, Zn και Mn.
Οι προαναφερόμενες διαταραχές θρέψης, είχαν ως αποτέλεσμα οι καρποί της ποικιλίας «Μαγληνό», στο σύνολο των πειραματικών αγρών που μελετήθηκαν, να υστερούν εμπορικά, τουλάχιστον ως προς το μέγεθος τους. Για κανένα ανόργανο στοιχείο, δεν υπήρξε ευθεία γραμμική συσχέτιση μεταξύ της συγκεντρώσεών του στο έδαφος (εδαφική ανάλυση) και στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική). Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εδαφικών αναλύσεων, σε γενικές γραμμές, αν και θα μπορούσαν να προβλέψουν τις παρατηρούμενες ελλείψεις (βάσει φυλλοδιαγνωστικής) N, P και Zn (χαμηλά επίπεδα σε έδαφος και δέντρα) δεν συνέβη το ίδιο και για τις υπαρκτές ελλείψεις των K και Mn (ικανοποιητικά επίπεδα στο έδαφος, αλλά έλλειψη στα δέντρα). Τέλος, δεν επαληθεύτηκαν οι αναμενόμενες, βάσει της εδαφικής ανάλυσης, τροφοπενίες Fe και Β στα δέντρα της ποικιλίας «Μαγληνό» (χαμηλά επίπεδα στο έδαφος, αλλά όχι στα φύλλα).
Η γραμμική συσχέτιση των συγκεντρώσεων των ανόργανων στοιχείων στα φύλλα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών αποκάλυψε την ύπαρξη σημαντικών συσχετίσεων. Θετικών για τα ζεύγη: Μήκος καρπού-K, Συνεκτικότητα φλούδας-K, Ολικά διαλυτά στερεά-Zn, Ολικά διαλυτά στερεά-Ca, και ολική οξύτητα χυμού-Fe. Αρνητικών για τα ζεύγη: Μήκος καρπού-Ca, Μήκος καρπού-Fe, Διάμετρος καρπού-Ca, Συνεκτικότητα φλούδας-Ca και ολική οξύτητα χυμού-N. Τέλος, από την ανάλυση πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης, μεταξύ του συνόλου των παραμέτρων που μελετήθηκαν, βρέθηκαν ορισμένα αξιόλογα μοντέλα (εξισώσεις), βάσει των οποίων συσχετίστηκαν: (α) η χυμοπεριεκτικότητα του καρπού με το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο του εδάφους, (β) η χυμοπεριεκτικότητα του καρπού με το κάλιο των φύλλων, το βάρος του καρπού, τα ολικά διαλυτά στερεά του χυμού και την ολική οξύτητα του χυμού, (γ) η ολική οξύτητα του χυμού με το κάλιο και το άζωτο των φύλλων, (δ) η ολική οξύτητα του χυμού με το μαγνήσιο, τον σίδηρο και το άζωτο των φύλλων, (ε) το (κίτρινο) χρώμα το φλοιού με το κάλιο των φύλλων, τη συνεκτικότητα του φλοιού, το πάχος του φλοιού και την ολική οξύτητα του χυμού, (στ) το ασβέστιο των φύλλων με το κάλιο και το μαγνήσιο των φύλλων, (ζ) το μαγγάνιο των φύλλων με το ασβέστιο και τον σίδηρο των φύλλων, και (η) ο σίδηρος των φύλλων με το μαγνήσιο και το μαγγάνιο των φύλλων.
The aim of this study was to review the inorganic nutritional status of two lemon varieties "Maglino" and "Interdonato" in region of Corinthia as well as the correlation of the inorganic nutrition of "Maglino" trees with the quality characteristics of fruits. Two specific experiments were conducted in order to achieve this objective. In the first experiment (A), samples of soil, leaves and fruits were taken from "Maglino" fields and then the necessary measurements and analyzes were carried out in the laboratory for the determination of the concentrations of inorganic elements in soil and leaves and the assessment of the quality characteristics of fruits. In the second experiment (B), leaves of both varieties were collected from many different fields located in region of Corinthia and the levels of all the necessary inorganic nutrients were determined.
Based on the results of the present study, there were no significant differences between the two varieties as regards the inorganic nutritional status of the trees, with the exception of Mn levels, which were significantly increased in "Interdonato" leaves. However, the concentrations of K, Mg and Mn in "Maglino" leaves were positively correlated with Ca, N negatively with Ca and Fe positively with Ca and Zn. In contrast to "Maglino", in "Interdonato" leaves the concentration of K was negatively correlated with Ca while positively with B.
The most frequently occurring deficiencies, regardless of variety, for the cultivation of lemon in region of Corinthia concern the elements N, P, K, Zn and Mn. The aforementioned nutritional disorders resulted in commercially inferior fruits of "Maglino" in all experimental fields studied, at least in terms of size. For none of inorganic elements, it was observed direct linear correlation between its concentration in soil and leaves. In addition, the results of soil analyzes, in general, although they could predict the observed deficiencies such as N, P and Zn (low levels in soil and leaves) did not happen the same with the existing deficiencies of K and Mn (satisfactory levels in soil, but lack in leaves). Finally, the expected deficiencies of Fe and B, based on soil analyzes, in "Maglino" trees (low levels in soil, but not in leaves) were not verified.
Furthermore, it was observed linear correlation between the concentrations of inorganic elements in leaves with the quality characteristics of fruits. The pairs Fruit Length-K, Peel Consistency-K, Total Soluble Solids-Zn, Total Soluble Solids-Ca and Total Juice Acidity-Fe were positively correlated while the pairs Fruit Length-Ca, Fruit Length-Fe, Fruit Diameter-Ca, Peel Consistency-Ca and Total Juice Acidity-N were negatively correlated. Finally, according to the analysis of multiple linear regression among the parameters studied were found some remarkable models (equations) which correlate: (a) the fruit juice content with potassium, magnesium and calcium in soil, (b) the fruit juice content with potassium in leaves, fruit weight, total soluble solids of juice and total acidity of juice, (c) the total acidity of juice with potassium and nitrogen in leaves, (d) the total acidity of juice with magnesium, iron and nitrogen in leaves, (e) the (yellow) color of peel with potassium in leaves, peel consistency, peel thickness and total acidity of juice, (f) the calcium in leaves with potassium and magnesium in leaves, (g) the manganese in leaves with calcium and iron in leaves and (h) the iron in leaves with magnesium and manganese in leaves.