HEAL DSpace

Βιοποικιλότητα ζυμών σε αμπελώνες της Αττικής και της Σαντορίνης και γενετική δομή γηγενών πληθυσμών Torulaspora delbrueckii

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Νυχάς, Γεώργιος- Ιωάννης
dc.contributor.author Θεοφανούδης, Πασχάλης
dc.date.accessioned 2019-04-03T08:39:55Z
dc.date.available 2019-04-03T08:39:55Z
dc.date.issued 2019-04-03
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6853
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται έντονα η θετική συνεισφορά των μηSaccharomyces ζυμών στην ποιότητα του οίνου. Ένα τέτοιο είδος είναι το Torulaspora delbrueckii. Επομένως, η βιογεωγραφική ανάλυση των μικροοργανισμών που συναντώνται στην πορεία της ζύμωσης του γλεύκους σταφυλιών συνεισφέρει σημαντικά στην ¨ενίσχυση¨ της έννοιας του μικροβιακού ¨terroir¨. Πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες ζυμώσεις από δείγματα σταφυλιών του έτους 2018 δύο περιοχών και τεσσάρων διαφορετικών αμπελώνων (τρεις Σαντορίνη, ένας Αττική), κατά την διάρκεια των οποίων απομονώθηκαν ζύμες. Έγινε ταυτοποίηση σε επίπεδο είδους, ζυμών απομονωμένων από την αρχή της ζύμωσης μέσω PCR-RFLP της περιοχής 5.8S ITS του rDNA, ενώ για για την ταυτοποίηση του Saccharomyces cerevisiae σε επίπεδο στελέχους έγινε ενίσχυση των interdelta περιοχών. Για την αντίστοιχη ταυτοποίηση του T. delbruecki ενισχύθηκαν 7 διαφορετικές περιοχές του γενωμικού DNA με μικροδορυφορικές αλληλουχιές. Από την αρχή της ζύμωσης ταυτοποιήθηκαν 6 διαφορετικά είδη, με τα πιο επικρατή να ανήκουν στο γένος Hanseniaspora. Η ανάλυση των πληθυσμών του S. cerevisiae αποκάλυψε 12 διαφορετικά γονοτυπικά προφίλ και η βιοποικιλότητα ήταν της τάξης 14,29%. Στην συγκεκριμένη ανάλυση δεν προέκυψε κάποιο επικρατές στέλεχος. Η ανάλυση των αλληλουχιών των μικροσυστοιχιών ήταν επιτυχής και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ανάλυση της γενετικής δομής γηγενών πληθυσμών του T. delbrueckii. Οι μη-Saccharomyces ζύμες που απομονώθηκαν στο τελικό στάδιο της ζύμωσης μπορούν να αξιολογηθούν για τις τεχνολογικές τους ιδιότητες στην οινοπαραγωγική διαδικασία, ενώ η βιογεωγραφική ανάλυση δεν αποκάλυψε κάποια σημαντική διαφορά στην σύσταση του μικροβιώματος των δύο περιοχών αλλά και των αμπελώνων. el
dc.description.abstract In the recent years it is being supported the positive contribution of non-Saccharomyces yeasts on the wine quality. One of such species is Torulapsora delbrueckii. So the biogeographical analysis of the microorganisms found throughout the wine grapes fermentation contributes significantly to microbial ¨terroir¨ concept. Yeasts were isolated from the spontaneous fermentations from grape cultivar 2018 of two different regions and four vineyards (three Santorini, one Attica).PCR-RFLP of the 5.8S ITS region of rDNA was performed for the identification on a species level of the isolated yeasts from the beginning of fermentation, while for the typing of Saccharomyces cerevisiae the interdelta regions were amplified. For the typing of T. delbrueckii, 7 different genome loci containing microsatellites were amplified. 6 different species were identified from the beginning of fermentation, with the most dominant belonging to genus Hanseniaspora. The analysis of S. cerevisae populations revealed 12 different genotypes and the biodiversity was 14,29%. No dominant strain was found with this method. Microsatellites analysis was successful and was the first step for the genetic structure of T. delbrueckii populations. Non-Saccharomyces yeasts isolated from the end of fermentation can be tested for their technological applications in winemaking, whereas the biogeographical analysis didn’t reveal a significant difference in the microbiome of the two regions but also of the vineyards. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ζύμωση οίνου el
dc.subject Βιοποικιλότητα ζυμών el
dc.subject Terroir el
dc.subject Yeast biodiversity el
dc.subject Wine fermentation el
dc.subject Vineyards of Attica el
dc.subject Vineyards of Santorini el
dc.subject Αμπελώνες της Αττικής el
dc.subject Αμπελώνες της Σαντορίνης el
dc.subject Torulaspora delbrueckii el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Βιοποικιλότητα ζυμών σε αμπελώνες της Αττικής και της Σαντορίνης και γενετική δομή γηγενών πληθυσμών Torulaspora delbrueckii el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account