HEAL DSpace

Παραγωγή φαρμακευτικών οίνων με την παρουσία κατά την ζύμωση των αρωματικών φυτών τερεβίνθου και θρούμπι

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος
dc.contributor.author Κιουτσούκη, Σταυρούλα
dc.date.accessioned 2019-04-03T09:05:14Z
dc.date.available 2019-04-03T09:05:14Z
dc.date.issued 2019-04-03
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6854
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Ο τερέβινθος και το θρούμπι αποτελούσαν από την αρχαιότητα βασικά φαρμακευτικά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνταν τόσο ως αφεψήματα και καταπλάσματα, αλλά και ως εκχυλίσματα σε οίνο. Ο μεν θρυμβίτης οίνος (εκχύλιση θρουμπιού μέσα σε κρασί) χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της δυσπεψίας, της ανορεξίας, της κακής λειτουργίας των νεύρων, του πόνου στο υποχόνδριο, της χειμωνιάτικης ανατριχίλας ή των τσιμπημάτων από δηλητηριώδη ζώα τα οποία όμως μετά το τσίμπημα προκαλούσαν πάγωμα και δυσκαμψία. Ο δε τρεμίνθινος οίνος (εκχύλιση τερέβινθου μέσα σε κρασί) χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονών. Τα δείγματα κρασιού και μούστου που περιείχαν 3%w/v, 6%w/v και 9%w/v θρούμπι αντίστοιχα και τα δείγματα κρασιού και τερέβινθου που περιείχαν 5%w/v τερέβινθο καθώς επίσης και τα δείγματα των συθετικών μούστων και οίνων ελέγχθηκαν κατά την πορεία της ζύμωσης ως προς την εξέλιξη της βιομάζας του μύκητα, της πυκνότητας και της απορρόφησης στα 420nm, ενώ στο τέλος της ζύμωσης έγινε πλήρη ανάλυση των δειγμάτων (αλκοόλη, πτητική οξύτητα, pH, ελεύθερα και ολικά θειώδη, ολική οξύτητα, browning test). Τέλος, έγινε ανάλυση των οργανικών οξέων με HPLC,ανάλυση GC-MS και ανάλυση GC-FID Sniffer. Οι αναλύσεις έδειξαν τα εξής:Το θρούμπι δρα ανασταλτικά στη δράση του Saccharomyces cerevisiae, οι ζυμώσεις των δειγμάτων, που περιείχαν ποσότητα θρουμπιού αλλά και αυτές που περιείχαν τερέβινθο, πραγματοποιήθηκαν από non-Saccharommyces, οι οίνοι που παρήχθησαν έχουν όντως φαρμακευτικές ιδιότητες όπως αποδεικνύει και η σύσταση τους και πιθανώς, η συγκέντρωση των συστατικών των αιθέριων ελαίων τους είναι αυτή που καθιστά αυτούς τους οίνους κατάλληλους για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών. el
dc.description.abstract Terebinth and savory were from ancient times basic medicinal plants, which were used both as beverages and cattle, but also as extracts in wine. Tummy wine (savory extraction in wine) was used to treat indigestion, anorexia, nerve malfunction, chondropion pain, chills, or poisoning poisonous animals but which, after stinging, caused a freeze and stiffness. Terebinthius wine (extraction of terebinth in wine) was used to treat various inflammations. Wine and must samples containing 3% w / v, 6% w / v and 9% w / v savory respectively, and wine and must samples containing 5% w / v terebinth as well as samples of synthetic musts and wines were tested in the course of fermentation for the evolution of fungus biomass, density and absorbance at 420nm, while at the end of fermentation were tested for the alcohol, the volatile acidity, the pH, the free and total sulphites, the total acidity and browning test. Finally, organic acids were analyzed by HPLC. The samples also analysed with GC-MS analysis and GC-FID Sniffer analysis. The analyzes showed the following: savory acts inhibitory to the activity of Saccharomyces cerevisiae, the fermentations of the samples containing savory and those containing terebith were carried out by non-Saccharommyces, the wines produced did have medicinal properties as prooved by their composition and probably, the concentration of essential oil components is what makes these wines suitable for the treatment of certain diseases. el
dc.language.iso el el
dc.subject Θρούμπι el
dc.subject Τερέβινθος el
dc.subject Θρυμβίτης οίνος el
dc.subject Τρεμίνθινος οίνος el
dc.subject Φαρμακευτικών οίνων el
dc.subject Pharmaceutical wines el
dc.subject Terebinth el
dc.subject Terebinth enriched wine el
dc.subject Savoury enriched wine el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Παραγωγή φαρμακευτικών οίνων με την παρουσία κατά την ζύμωση των αρωματικών φυτών τερεβίνθου και θρούμπι el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account